изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:22 EEST
ПОВЕДЕНИЕ И ДЕЙСТВИЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО ПРИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ    
ОбществоКакво трябва да правим преди настъпване на земетресение? “Ако човек сам не се опази и бог не може да го опази”- гласи една народна мъдрост.  Поведението преди земетресението трябва да включва:

 

 

            Внимателно оглеждане на жилището и работното място – трябва добре да се закрепят високите мебели и секции. Не трябва да се поставят тежки предмети на горните рафтове. Препоръчително е на точно определено и лесно достъпно място да се подготвят някой вещи от първа необходимост и ценни документи. Изберете място, където може да се срещнете след земетресението – роднина или приятел, живеещ извън населеното място, който да бъде лице за контакти с Вашето семейство, така, че всеки от Вас да може да му се обади и да предаде съобщение.

            Какво да правим при първите подземни трусове?

            Поведението на гражданите по време на земетресението включва:

            И тук, както във всички критични ситуации най-важното е да запазим самообладание и да не се поддаваме на паниката! Самият факт, че е извършена някаква предварителна подготовка вече е предпоставка за преодоляване на страха.

            При положение, че сте в къщи – потърсете безопасно място за изчакване преминаването на труса – под рамката на вратата, в близост до вътрешна стена или колона, под масивна маса или високо легло /за да се защитите от падащи предмети/, под трегер или просто изберете вътрешен ъгъл от помещението.

            Застанете на място, отдалечено от прозорци, библиотеки или високи и тежки мебели. За хора, живеещи в къщи или на ниски етажи е допустимо излизането на открито /10 секунди имате на разположение, ако епицентърът е на около 100 км /, но опасността от падащи предмети и срутване е по-голяма.

След преминаване на първия трус поведението включва:

            След преминаване на непосредствената опасност изключете всички електроуреди, спрете газта и водата. Вземете най-необходимите вещи и документи и напуснете сградата / най-голяма опасност са повторните трусове в първите няколко часа след земетресението /. Не се качвайте в асансьора. Не използвайте личните автомобили за движение с това се пречи на специализираните автомобили на основните съставни части на единната спасителна система  (ЦСМП, ПБЗН, МВР). Не се връщайте в къщи за нещо забравено. Опитайте се да помогнете на изпадналите в беда хора. Дайте първа помощ на пострадалите. Слушайте радиото и следвайте  указанията на органите на Пожарна безопасност и защита на населението /”ПБЗН”/.

Ако сте на улицата – достатъчно е да се придвижите към средата или на разстояние от околните сгради не по-малко от височината им. Трябва да се внимава за скъсване на електропроводи, лампи от уличното осветление, падащи комини или балкони.

            Ако сте в превозно средство, предвижете се на открито и безопасно място, спрете автомобила и останете вътре до преминаването на труса.

Гражданите незабавно трябва да съобщят в общината и подадат  първоначална информация за нанесените от природното бедствие щети.

            Това могат да направят по всяко време на денонощието на телефон 602 724 и телефон/факс 605 624 - Оперативен дежурен по Общински съвет за сигурност.

 

 

Община град Добрич  

 


Сходни връзки

ПОВЕДЕНИЕ И ДЕЙСТВИЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО ПРИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.23 секунди