изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:02 EEST
”Мъртвите души” на избори може да станат повече от гражданите в България    
КоментариСоциолози коментираха в предаването "Неделя 150", че може да се стигне в един момент до абсурда гласувалите на избори да се окажат повече от гражданите в България.  Хората, които гласуват в чужбина се дописват, независимо дали са записани в България, каза социологът Цветозар Томов от агенция "Скала". Броят на хората, които в секциите, заинтересувани от това, са много и хората се дописват, независимо дали тук или не. Няма политическа воля този въпрос да бъде решен вече 20 години, посочи Томов. В списъците фигурират хора, които са постоянно в чужбина или са починали.

 Според него и социолога Живко Георгиев от "Галъп Интернешънъл" е необходимо да се промени Конститиуцията, според която за президентските избори трябва да са гласували 50% от избирателите на първия тур и над 50% гласувалите за един от кандидатите, той печели на първи тур. Според двамата социолози може да стигнем до там, че да са гласували повече, отколкото са статистически гражданите в страната. Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" пък допълни, че има разлика от около 200 000 между списъците на ГРАО и отчетените при националното преброяване през февруари. Според Цветозар Томов е имало преливане на гласове към ГЕРБ след циничните изказвания на Ахмед Доган през 2009 г. Той не изключва това да се случи и сега. В това той вижда връзка между ГЕРБ и ДПС.

За първи път имаме съвместяване на местен вот с президентски вот. Подобен случай изживяхме през 1991 година, когато месните избори се проведоха съвместно с парламентарните, но тогава беше голямата вълна на промяна на системата и тогава твърде малко се осъзнаваше разликата между местна и парламентарна власт. Това коментира пък Мира Радева от МБМД. Когато имаме гласуване за конкретни личности, те безспорно влияят върху избора. Виждали сме, че една силна личност, харесвана на местно ниво, много силно издърпва напред листата, водена напред от конкретния кандидат, заяви Радева. Според нея, факт е, че двойката Плевнелиев – Попова води много убедително. "Ние имаме наблюдение върху Плевнелиев от пролетта насам, а впоследствие и на Плевнелиев заедно с Маргарита Попова. Това е двойка, която непрекъснато набира скорост. Тя много се харесва. Те паралелизират резултата на ГЕРБ на национално ниво. Както доста сериозно е подкрепена двойката на ГЕРБ, така и те помогнаха според мен, за стабилизация на електоралния резултат на ГЕРБ", каза Радева. Според нея избирателите на Меглена Кунева са склонни по-често да променят мнението си – "да търсят онзи кон, който ще стигне по-сигурно до финалната права", изрази се метафорично социоложката.

Наблюденията ни върху кампанията са общи. Няма разделение, нямаме китайска стена между президентските и местните избори. Това каза Боряна Димитрова, управител на социологическа агенция "Алфа Рисърч". За президентските избори Димитрова каза, че едно от най-интригуващите неща е какво съотношение на силите можем да очакваме. Струва ми се, че на повърхността наблюдаваме едно затишие, заяви Димитрова. Според нея, не сме в ситуация, където да наблюдаваме електорална вълна. "Под затишието обаче, три са рисковите фактори. Това са икономическите страхове и колкото повече излизаме от София толкова по-интензивно се наблюдават, заяви Димитрова.

Сензационен и стъписващ срив на доверието има в парламента. Един все по-голям процес на недоверие има в институциите. Страшното е, че това е много сериозна предпоставка за отнемане автономността на всяка една от тези власти. Ако утре парламентът е под зависимост на изпълнителната власт, почти на никого няма да направи впечатление, защото така или иначе не се вярва в тази институция, няма да е непрежалима загуба. Това пълзящо отнемане на автономността в обществото, ми се струва, по-сериозния проблем, обясни Димитрова.

За местните избори, Димитрова каза, че в София и в други места на страната ГЕРБ води пред останалите опоненти. "Но не бих изключила да има втори тур. На втори тур на една ръка разстояние за София са Прошко Прошков и Георги Кадиев. Тази година има по-изявено желание за промяна в местната власт, отколкото сме наблюдавали през други години", каза още Боряна Димитрова. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

”Мъртвите души” на избори може да станат повече от гражданите в България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди