изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:16 EEST
ФИНАНСОВА СТАБИЛНОСТ, РАЗУМНО УПРАВЛЕНИЕ, ЕВРОПЕЙСКИ ОБЛИК    
Политика

Петко Петков - кандидат на БСП за кмет на община Добричка

Ръководството на една община е сложен процес, в който съдбата ми отреди да участвам вече 20 години. Преживяхме много, трудихме се много, постигнахме много. И все заедно, за да придобиват община Добричка и населените места в нея ясен Европейски облик. Разбираемо е, че тези постижения са в резултат на финансовата стабилност на общината и разумното управление. Именно към него – разумното управление, ще се стремя и през следващия кметски мандат. Защото когато има разум, проблемите са преодолими. Финансова стабилност, Разумно управление, Европейски облик, на които ще заложа в следващия мандат на управление.  № 8



ВИЗИТКА

 

Петко Петков е роден в село Смолница. По професия е зооинженер. Завършил е Икономика на селското стопанство. Работил е основно по професията си и като кмет на община Добричка. 45-годишният му стаж е свързан с община Добричка, не я е напускал. Разбираемо е, че всичко направено през тези години в община Добричка е свързано с името на Петко Петков.

 

КАКВО СМЕ НАПРАВИЛИ?

 

При изпълнението на Програмата за управление на община Добричка през изминалия мандат съм се ръководил от моите предизборни обещания пред жителите на община Добричка - ОПИТ, ГРИЖА, ОТГОВОРНОСТ, сподели за НДТ кандидатът за кмет Петко Петков. В Програмата за управление на община Добричка бяха заложени следните основни цели:

  •           Обновени, привлекателни за бизнес и живеене села в Добричка община,
  •           Конкурентно селско и горско стопанство и чиста околна среда,
  •           Активно използване на европейските фондове
  •           Партньорство с бизнеса, НПО, междурегионално и, трансгранично сътрудничество.  

Ето какво конкретно е извършено по приоритетите за постигане на основните цели:

 

- Ремонтирани са 89. 4 км общински пътища на обща стойност 1 445 576 лв., от които 1 220 400лв. целеви средства и 225 176 лв. собствени средства.

- Извършени са ремонтни дейности на улици в 24 населени места, като се отремонтираха 15. 98 км на обща стойност 929 790 лв., от които 473 441 лв. целеви средства и 456 349 лв. собствени средства.

- Ремонт кметства – извършени са СМР в 47 населени места, възлизащи на обща стойност 410 506.52 лв.

- Вътрешни дейности по сигурността – изграден бе полицейски участък в с. Карапелит на стойност 120 000 лв.

- Ремонт на сгради ЦДГ и училища – извършени са СМР в 29 населени места. Стойността възлиза на 863 958.50 лв., от които 200 507 лв. целеви средства и 663 451.50 собствени средства.

- Ремонт на читалища – извършени са СМР в 5 населени места. Общата стойност на ремонтите е 169 520.32 лв., от които 121 213.40 лв. целеви средства и 48 308.92 лв. собствени средства.

- ВиК съоръжения – изградена е водопроводна мрежа в 2 населени места с дължина от 1.4 км на обща стойност 50 750 лв. целеви средства. Извършен ремонт на водоем в с. Бдинци с целеви средства на стойност 18 827 лв. Закупени са водопроводни тръби за 4 населени места на стойност 32 616 лв.

 

 

- През 2009 г. бе приета Стратегия за управление на общинска собственост на община Добричка за периода 2009-2011 година, по която се работи стриктно и в бюджета на общината влизат заложените от отдаване и продажба на общински имоти средства.       

             

 

* Непрекъснато се подобряват социалните услуги за нуждаещите се хора: В Дома за възрастни хора с деменция село Опанец може да се отбележи положителна и конструктивна промяна по отношение на приема, настаняването, обслужването, разширяване на материалната база; Домашен социален патронаж вече обслужва около 5000 души в 47 населени места; през 2009 г. чрез фонд „Социално подпомагане” към МТСП, стартира  „Обществена трапезария” на стойност 35 212 лева, която започна да обслужва 112 човека от общо 45 населени места. Услугата продължи и през следващите години; Бе приета Общинска стратегия за развитието на социалните услуги за периода 2011-2015 г., в която се обръща специално внимание на селата с малобройни рискови групи; Община Добричка участва с проекти за повишаване на трудовата заетост.

             

              -  Запазена бе структурата на образованието, съхранен бе броят на учебните и детските заведения. В общинските училища се обучават 1600 ученици. Мрежата на детските градини обхваща 32 целодневни детски градини с 37 групи с общ брой деца 760. Осигурен е безплатен транспорт за учениците и пътуващите учители. В с. Алцек започна да функционира ново открита целодневна детска градина.

    

            - Всяка година се изготвя  културен календар на община Добричка – по месеци и събития и се приема   програма за развитие на читалищната дейност. Преди традиционния добруджански събор „Песни и танци от слънчева Добруджа” се провеждат прегледи на художествената самодейност под наслов „Добруджа, обич моя”. Всички издания на събора за трите години отбелязват  рекорден брой участници – над 2600 от седем области. През 2010 г. броят на класиралите се участници от общината  беше 495 и за тях бяха осигурени финансови средства за транспорт до Копривщица в размер на 22000 лв.

            - Защитени бяха 13 проекта за допълваща целева субсидия за подпомагане дейността на народните читалища. 13 читалища в община Добричка получиха средства в размер на 24 400 лв. за ремонт, художествено-творческа дейност и компютърна техника за 2009 г. За 2010 г. допълващата целева субсидия беше в размер на 9400 лв.

         - По програма „Глобални библиотеки-България” за 2010 бяха одобрени  читалищата в селата Плачи дол и Ф.Дянково и бяха подписани четиристранни споразумения за сътрудничество с Министерство на културата, Програма на ООН за развитие и община Добричка и одобрените читалища.

     - През януари 2011 г. се прие Общинска програма за интеграция на етническите малцинства за периода 2011-2015 г., чиято главна цел е насърчаване процеса на образователна, социална и икономическа интеграция и развитие на етническите малцинства в община Добричка. 

 - От 2000 г. клубовете на пенсионера /52 на брой/ се финансират със средства от общинския бюджет.

 - Финансово-стопански дейности

Основната ни цел бе запазване на финансовата устойчивост на общината  в условията на финансова криза, която постигнахме най-вече  чрез  съставянето на балансирани бюджети. Ежегодно бяха  набелязвани  мерки  за подобряване  на събираемостта  на собствените приходи  и ограничаване  на разходите по бюджета на общината. Можем да се похвалим със значителен ръст  на собствените приходи в абсолютен размер.

 

            - Съществен принос в развитието на общината имат разработените и спечелени проекти. По-значимите от тях са:        

            -  по ОП „Регионално развитие” - 2 проекта:   „Възстановяване и модернизиране на детските заведения в прилежащите територии на град Добрич” – на стойност 3 521 594.34 лева, средства, с които бяха обновени ЦДГ и ОУ - с. Карапелит, ЦДГ - с. Стожер, ЦДГ - с. Победа, ЦДГ - с. Бенковски, ЦДГ - с. Божурово, ЦДГ - с. Одърци; „Обновление на читалищата в община Добричка” - на стойност 1 926 530 лв., с които се обновиха читалищата в селата Победа, Дончево, Стефаново, Стожер, Бранище, Карапелит и Плачи дол.

           

 - по Оперативна програма „Човешки ресурси” - „Шанс за кариерно развитие на деца, застрашени от отпадане от училищната образователна система„ - на стойност 123 234 лв.

 

- по Програма за развитие на селските райони, Ос 4 Лидер, мярка 4.3.1 подмярка 2-„Придобиване на умения и постигане на обществена активност на съответните територии за потенциални местни инициативни групи (МИГ) в селските райони”– е одобрен проект на стойност 108 704,00 лв.

 

- По същата Програма разработихме и депозирахме в Държавен фонд земеделие, Разплащателна агенция – гр.Добрич проект „ Строителство/ реконструкция, рехабилитация на водоснабдителни системи и съоръжения” – на  стойност 1 577 732 лв.

- Разработихме и депозирахме в Министерство на регионалното развитие и благоустройството проектно предложение „Благоустрояване на населените места на територията на община Добричка” на обща стойност – 4 359 276,62 лева.

            - Проект "Възобновяеми източници на енергия - за електроенергия в селските райони  на Добруджа" (RES-ERD) е по Приоритетна ос 2 – Екология на Програмата за Трансгранично сътрудничество (ТГС), стойността на финансовата помощ е 345 194, 00 евро.

- По  проект „Трансграничен Румъно-Български Пазар на селскостопанските произведения” работим в партньорство с община Делени, окръг Констанца. Общата стойност на проекта 1 485 038 Евро.

 

      - Проект „С грижа за хората за независим и достоен живот в община Добричка” – на стойност 199 309,55 лв. е одобрен от Договарящия орган по ОП ”Развитие на човешките ресурси”.

 

- Проект „Създаване и функциониране на Център за обществена подкрепа за деца в неравностойно положение от 7 до 18 години в община Добричка” – на стойност 147 250,55 лв. е одобрен от Договарящия орган по ОП ”Развитие на човешките ресурси”.

 

           

- Проект „Корекция на дере и охранителен канал за защита от наводнения в урбанизираната територия на с.Сливенци І етап.” по ОПРР, Приоритетна ос 1: „Устойчиво и интегрирано градско развитие” на обща стойност 508 155,15 лв.

 

- Внесен е проект "Фестивал „Изкуството в бита на Златна Добруджа – вчера и днес” на обща стойност е 521 916, 00 лв., като 5% от сумата ще бъде собствен принос, ако бъде одобрен.

 

 Отчетените по-горе резултати ни дават основание да считаме, че заложените цели в Програмата през 2008-2011 г. са изпълнени успешно.

 

КАКВО ЩЕ НАПРАВИМ:

 

НАШИТЕ ЦЕЛИ:

* Балансиран икономически растеж, жизнена и устойчива община.

* Осигуряване условия за подобряване качеството на живота в населените места на общината за икономически растеж и повишаване нивото на заетостта.

 

Приоритет №1: Община Добричка – партньор за подобряване на инвестиционния климат, за повишаване на икономическото развитие и по-висок жизнен стандарт на населението.

* Активен и постоянен диалог с всички икономически субекти в общината с цел координиране на общинския план за развитие с техните бизнес плановете и подпомагане на икономическия растеж

 * Подкрепа на малкия и среден бизнес, на регионални  браншови организации и фирми, извършващи дейност със социална значимост, при кандидатстване пред  фондовете от ЕС и при извършване на административни услуги.

* Популяризиране и подкрепа на всяка общественозначима инициатива за публично-частно партньорство.

* Публично обсъждане на общинския бюджет и всички важни общински инициативи по селища.

* Ефективно използване на общинските имоти.

 

Приоритет №2: Подобряване инфраструктурата, облика и хигиенизирането на населените места в общината.

* Ремонт на общинска пътна мрежа. 

* Поетапно възстановяване на уличните настилки.

* Продължаване работата за подобряване облика на обществените сгради – кметства, читалища, училища, ЦДГ, пенсионерски клубове, обновяване на пешеходните алеи, тротоарите, парковете и др.

* Реализиране на проекти за подобряване на водоснабдяването и уличното осветление и за корекция на потенциално опасните отводнителни канали и дерета.

* Въвеждане от 1.01.2012 г. на  система за  организирано сметосъбиране и сметоизвозване на твърдите битови отпадъци във всички села.

* Естетизиране и разширяване на гробищните паркове.

 

Приоритет №3: Отговорна и последователна социална и здравна политика.

* Съвместни дейности с бизнеса при реализиране на програми за квалификация и обучение.

* Разработване на съвместни проекти с Бюрото по труда и Агенция за социално подпомагане по ОП ”Развитие на човешките ресурси”.

* Разработване на съвместни проекти с НПО и Европейските структури за адаптация и социализация на инвалидите.

* Разширяване капацитета на социалния патронаж.

* Участие в проекти и програми за работа с деца в неравностойно положение, самотни майки, деца на улицата.

* Съдействие на НПО за разработване и реализация на програми за битовата и здравна култура на различните етноси.

* Обогатяване на работата на пенсионерските клубове.

* Създаване на условия за развитие на млади специалисти в областта на здравеопазването, осигуряване на условия за разкриване на аптеки и дрогерии.

 

 

Приоритет №4: Община Добричка - център на култура и качествено образование.

* Продължаване на принципа за запазване на училищната мрежа.

* Подпомагане на талантливи и изявени деца

* Създаване на условия за пълно адаптиране на деца с увреждания в училищата.

* Стимулиране на извънкласните форми на учащите се.

* Подпомагане дейността на читалищата и поддържане на базата им.

* Обогатяване на културния календар на общината.

 

Приоритет №5: Община Добричка - с грижа за младите хора.

* Участие в съвместни проекти с НПО и училища.

* Подкрепа дейността на младежки НПО.

* Повишаване на информираността  и привличане на младите хора при реализиране на местната политика.

* Разработване на програма за задържане и реализация на младите хора в община Добричка.

 

Приоритет №6: Управление в служба на хората - прозрачно, компетентно, ефективно.

* Повишаване административния капацитет на общинската администрация.

* Подобряване координацията за управление на средства от  ЕС.

* Създаване на информационни центрове в читалищата.

* Прилагане на местната политика чрез партньорство с бизнеса, структурите на гражданското общество и местната общност.

* Насърчаване създаването на нови граждански сдружения в подкрепа на създадената МИГ.

* Въвеждане на ежегодна практика за провеждане на „Ден на кметския екип” по населени места.

* Прилагане опита на развитите държави от ЕС в управлението на общинската администрация.

 

Платена публикация

 

 

 


Сходни връзки

ФИНАНСОВА СТАБИЛНОСТ, РАЗУМНО УПРАВЛЕНИЕ, ЕВРОПЕЙСКИ ОБЛИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди