изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 23:50 EEST
Бурята и снегът блокираха хора в Странджа и Стара планина    
Новини

Заради паднали дървета 8 души с пет автомобила бяха блокирани в Странджа. 14 души пък закъсаха с превозни средства на Беклемето. Редица села в община Руен обявиха бедствено положение. Автомобили аварираха в Странджа по пътя от село Босна към село Визица, на помощ им се притекоха екипи на "Пожарна безопасност и защита на населението", съобщи БТА, като се позова на директора на службата комисар Васил Василев.



Падналите големи клони и дървета се разчистват, но бурята продължава да събаря нови. Комисар Василев каза, че ще се опитат да убедят хората да изоставят автомобилите си и със специализирана техника да бъдат транспортирани до най-близкото населено място.

Пожарникари и спасители помогнаха на закъсал ученически автобус в района на село Багрилци, който е превозвал деца от училището в село Гулийка, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Кърджали. В автобуса е имало две деца, които са невредими. Високопроходим автомобил на общината в Крумовград е извозил децата до домовете им в село Чернооки.

Критична е ситуацията и по пътя Бургас-Малко Търново, както и в участъка от Средец до Елхово. ГКПП-Малко Търново е проходим, но пътят към него практически е затворен. Екипи на областните пътни управления в Бургас и Ямбол работят за разчистване на пътищата към двата гранични пункта.
В селата Руен, Просеник, Вресово, Снягово, Добра поляна, Топчийско, Средна махала, Каменяк и Мрежичко в община Руен е обявено бедствено положение, съобщи за „Фокус” Иб Мустафа, временно изпълняващ длъжността кмет на общината. Отстранени са падналите дървета по пътя и върху жици.
„Най-голям проблем има с електрозахранването в населените места. В Руен положението е трагично по отношение на наводняването, тъй като селото е на ниско и деретата, каналите не побират водата, която приижда", обясни той.
Водата на места достига до половин метър.

Нагоре към Добра поляна, Снягово, Средна махала, Топчийско, Каменяк, вали сняг, добави кметът.

Критични ситуации към обяд е имало и в Бургас. На няколко места в града се образуваха задръствания заради паднали на пътя големи клони. Има и затиснати коли.

Поройният дъжд наводни улиците във Варна, съобщи Булфото. Служители на общината започнаха да отпушват шахти, затлачени от пороя. Силен северен вятър, чийто пориви на моменти достигат 80 km/h, духа в града. Пристанището е затворено. Вълните са достигнали 4-5 метра височина.

Троянският проход е затворен.
Движението през Прохода на републиката беше преустановено за всички видове преводни средства на няколко пъти заради паднали дървета по пътното платно в района на  Гурково по Южния участък на прохода.
Леките автомобили се насочваха през прохода "Шипка", а тежкотоварните изчакваха на определените за това места, тъй като снежната покривка достигна 40 см.
В 15.30 ч. дърветата са били отстранени, пътят разчистен и проходът е отворен за движение за леки и товарни автомобили, съобщиха от пресцентъра на МВР.

На проходите “Пампорово”, “Рожен” и “Превала” всички коли трябва да се движат с вериги и всички камиони - с вериги и без ремаркета и полуремаркета.

От пресцентъра на МВР съобщиха, че преминаването през ГКПП - Лесово е затруднено. Два тира, идващи от Турция, са блокирали входа на пункта на влизане за товарни автомобили. Най-вероятната причина е, че са пътували с летни гуми, посочват от вътрешното ведомство. Спряно е движението в направлението Елхово - ГКПП - Лесово. На около 5 км преди пункта седем тира заседнаха и препречиха пътя.

Заради усложнена метеорологична обстановка без електрозахранване са малки населени места и села на територията на области Сливен, Ямбол и Бургас, както и в част от област Хасково, предимно в общините Ивайловград и Свиленград, съобщават от ЕВН.
В по-голямата си част това са малки села, повечето от които - в планински или погранични райони. В тези райони вали мокър сняг, придружен от силен вятър, на места в момента снежната покривка е от 50 см., посочват от дружеството.

Над 100 селища останаха без ток в Североизточна България, съобщиха от ЕОН, които поддържат електропреносната мрежа в региона.

Има повредени въздушни електропроводи от пречупени от снега клони, както и счупени стълбове от електроразпределителната мрежа. Мобилизирани са аварийни групи за отстраняване на повредите.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Бурята и снегът блокираха хора в Странджа и Стара планина | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди