изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 14:10 EEST
Окръжен съд – Добрич, потвърди наказание за опит за заблуда на длъжностно лице    
Ред и сигурност            Окръжен съд – Добрич, измени присъдата на Районен съд – Добрич, отмени осъждането на 38-годишния Тони Хр. Ш. от гр. Варна и го оправда за това, че на 10.04.2011 г. на ГКПП – Кардам, излязъл през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта и не през определените за това места, като деянието е останало недовършено, поради независещи от дееца причини.

            Окръжен съд – Добрич, отмени направеното от първоинстанционния съд групиране на наложените на Тони Ш. наказания.

            Окръжен съд – Добрич, потвърди първоинстанционната присъда в останалата й част, с която Тони Ш. е признат за виновен за това, че на 10.04.2011 г. на ГКПП – Кардам, противозаконно си служил с официален документ – лична карта, издадена за друго лице, с цел да заблуди длъжностното лице – служител на ГКПП – Кардам, осъществявайки граничен контрол. Въззивният съд потвърди наложеното му наказание от 3 месеца лишаване от свобода. Окръжен съд – Добрич, потвърди постановеното той да изтърпи отделно санкция лишаване от свобода за срок от 3 месеца, наложена по наказателно дело на Районен съд – Варна от 2009 г., както и определения първоначален строг режим при разделното изпълнение на наказанията в затвор или затворническо общежитие от закрит тип.

            Въззивното дело е образувано по жалба на Тони Ш, който моли съда да отмени изцяло първоинстнационната присъда. Адвокатът му обясни днес, че той е имал забрана за напускане на пределите на страната, наложена по ЗДДС. Данъчната давност е изтекла през 2009 г., но санкцията не е била премахната в системата на МВР. Според защитника, подзащитният му е извършил само формално опит да заблуди длъжностното лице, тъй като е нямал мотив за такова престъпление. Той обърна внимание на липсата на общественоопасни последици и добрите характеристични данни на подсъдимия.

            Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич, поиска да бъде изменена присъдата и Тони Ш. бъде признат за невиновен за първото деяние. Всички негови действия са извършени на ГКПП – Кардам, и  липсва елемента на престъплението незаконно преминаване на границата. Според прокурора вината му, за това, че се е опитал да заблуди длъжностното лице за своята самоличност, е доказана.  

            Въззивният съд прие за установено, че на 10.04.2010 г. Тони Ш. пристигнал около 23,30 ч. на граничния пункт с лек автомобил „Мерцедес 250 Е”. Колата била управлява от друго лице и пътувала в посока Република Румъния. При проверка на личната карта на подсъдимия граничният контрольор е установил, че снимката в нея не отговаря на лицето, което се представя за неин притежател. По негово разпореждане Тони Ш. два пъти казал името и ЕГН-то на лицето, на което е личната карта. Проверката констатирала, че има разминаване в ръста му с този на лицето, за което се представя, и не може да назове негови родственици. По пръстовия отпечатък длъжностното лице установило истинското име на пътника.

            Тони Ш. има средно образование, не е семеен, не работи, осъждан е.            Присъдата на Окръжен съд – Добрич, подлежи на обжалване и протест пред Върховен касационен съд.

 

18.10.2011 г.                                                        Пресслужба Добрички окръжен съд

 


Сходни връзки

Окръжен съд – Добрич, потвърди наказание за опит за заблуда на длъжностно лице | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди