изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:35 EET
250 Л НА КВАДРАТ ДЪЖД В ШАБЛА, ЕЗЕРОТО ПРЕЛИВА, 30 ЧАСА ХОРАТА БЕЗ ТОК    
Новини

Добрич ще има нормално водоподаване в сряда вечерта

 Първият зимен порив и най-вече силният вятър, който вилня в цялата област и обилният валеж причиниха редица проблеми и щети. Силният вятър и обилният валеж предизвикаха редица проблеми в цялата Добричка област. Най-сериозно бурята засегна крайморските общини. За двата дни над Шабла и околностите са се изсипали 250 л/кв. м, казаха от общината. Скоростта на вятъра пък достигна до 28 м/сек. Ураганът накъса проводници. Оказа се, че жители на шабленското село Крапец 30 часа са без ток, като хора от селото споделиха, че в един момент телефоните на електроразпределителното дружество блокирали и вчера сутринта те подали сигнал, че продължават да са без ток на тел. 112.



 Обилните дъждове пък предизвикали наводнявания в мазета на къщи, има протекли покриви на домове и обществени сгради в цялата община. От кметството съобщиха, че най-критично положението е било около 22 часа в понеделник, когато е преляло дерето. Изпълняващият длъжността кмет на Шабла Мариян Жечев сподели, че има наводнени помпени станции, както на "Напоителни системи", така и на ВиК. Вчера сутринта нивото на водата в дерето е спаднало с 1,5 м, но по информация на дежурните в община Каварна и кметовете на населените места нивото на водата в дерето, което минава през село Раковски и е водосбор започва да се покачва, а тази вода неминуемо ще мине през Шабла в посока езерото, където пороят отнесе последния мост. Там са поставени знаци, които сигнализират за опасността, казват в общината. В ранния следобед вчера кметът Жечев и експерти от РИОСВ бяха до езерото, където предприеха контролирано изпускане на водите от Шабленското езеро в морето, защото водата бе заляла част от двора на резиденцията и заплашваше да наводни постройките, както и частни домове в обхвата на езерото.

Липсата на ток остави във вторник града и много села в областта без вода. От ВиК до редакционното приключване на броя ни увериха, че техни екипи, заедно с екипи на Е.Он работят по възстановяване на електрозахранването на  помпените станции, разположени на магистралния водопровод Шабла - Добрич, група "Македонка" и помпена станция Минково. Освен това без ток бяха все още помпените станции Одринци и Алмалии, а всички те са ключови за водоподаването на града, казаха от водното дружество. Оттам заявиха, че и днес водоподаването в Добрич ще е нарушено, като очакват окончателно то да бъде възстановено и вода да има и по високите части и етажи едва тази вечер. Бурният вятър счупи множество клони и дървета. Екипи на пожарната и Гражданска защита отреагираха на множество сигнали за паднали дървета, като някои от тях нанесоха щети на паркирани коли, както и на прозорци на сгради. В сутрешните часове вчера за няколко часа бе затворен пътя Добрич - Варна, заради напречно застанал до разклона за Дебрене автомобил и предизвикал задръстване и верижна катастрофа. Шефът на Пътна полиция - КАТ, Жулиян Минев съобщи, че три автомобила са се сбюлскали, като няма сериозно пострадали при инцидента. В ранния следобед, след като закъсалите коли бяха изтеглени пътят отново бе отворен и проходим за движение при зимни условия. Минев заяви, че 90 на сто от случаите на закъсали автомобили са такива, при които колите са с летни гуми.

Наводнени мазета и изпочупени клони и дървета имаше и в община Каварна. Там лошото време стана причина за отлагане на мача на "Калиакра.

В Балчик вчера бе неучебен ден заради продължаващия да духа силен вятър. От кметството в Белия град съобщиха, че по данни на метеоролозите от авиобазата през последните няколко дни са паднали 52 л/кв.м. От Гражданска защита в Балчик съобщиха, че има счупени прозорци и лампи от

уличното осветление. Нанесени са щети на два автомобила. Металната ограда на бившата автомобилна школа е разкъсана на няколко места и се работи по укрепването й.

Пристанище Балчик е затворено, а вълнението е 4-5 бала.

Служители на общинското предприятие БКС работят за разчистване на паднали клони и дървета.

Никъде в областта не е имало проблеми със зареждането на продукти по търговските обекти от първа необходимост. НДТ

 


Сходни връзки

250 Л НА КВАДРАТ ДЪЖД В ШАБЛА, ЕЗЕРОТО ПРЕЛИВА, 30 ЧАСА ХОРАТА БЕЗ ТОК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди