изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 00:19 EEST
ЗАПОЧНА КАМПАНИЯ В ПОДКРЕПА НА БОРБАТА С РАКА НА ГЪРДАТА    
ЗдравеПрез октомври - световният месец за борба с рака на гърдата, се провежда кампанията "Аз съм с теб", като за първи път нейни лица са мъже. Кампанията има за цел да привлече вниманието върху два пренебрегвани аспекта на това заболяване - социален и медицински. Според наблюдения на онколозите над една пета от двойките се разделят, след като на жената бъде поставена диагнозата рак на гърдата.

При младите семейства този дял надхвърля половината. Често подкрепата на близкия човек е онзи невидим фактор, който може да реши изхода на битката с рака. Жената, засегната от това заболяване, има нужда от сила и самочувствие, за да потърси най-доброто лечение за себе си.

Всяка година ракът на гърдата засяга над 3900 жени, а с това заболяване у нас живеят общо 30 000 пациентки. ХЕР2 позитивни са около една пета от случаите. Тази разновидност на рака на гърдата е особено агресивна, характеризира се с ускорено разрастване и метастазиране и прогнозата е лоша. Лекувано с подходяща прицелна терапия обаче, ХЕР2 позитивният карцином има дори по-добра прогноза за излекуване, в сравнение с други разновидности на рака на гърдата. Това прави установяването на ХЕР2 статуса и хормоналния статус абсолютно задължителен още при поставянето на диагнозата и определянето на лечението.

Ракът на гърдата, макар да засяга предимно жените, не е само техен проблем. Появата на такова заболяване се превръща в предизвикателство за семейството и за връзките на пациентките, които в този момент повече от всякога се нуждаят от подкрепа и съпричастност. Ето защо 10 известни български мъже приеха предизвикателството да се снимат в необичайна фотосесия с дамски сутиени в знак на своята емоционална подкрепа на жените с рак на гърдата. Сутиените тук са символ на готовността да се поставиш на мястото на другия, да споделиш неговите страхове и проблеми, отбелязват организаторите от АПОЗ. В кампанията се включиха Део, Ники Кънчев, Димитър Павлов, писателят Калин Терзийски, гримьорът Слав, радиоводещият Драгомир Симеонов, Михаил Заимов, блогърът Мартин Ангелов, издателят Мартин Захариев, ТВ водещият Денис Ризов и певецът Тома. На 13-и октомври те поставиха снимките си със сутиени на фейсбук профилите си, за да предизвикат интерес и диалог по темата. На 17-и октомври, отново във профилите си във Фейсбук, те разкриват причината за тази провокация. zdrave.net

 


Сходни връзки

ЗАПОЧНА КАМПАНИЯ В ПОДКРЕПА НА БОРБАТА С РАКА НА ГЪРДАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди