изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:12 EEST
България остава лидер по разследвания на ОЛАФ за измами    
Европейски съюз

Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ, представи годишния си доклад за разследванията на измами и злоупотреби с пари от еврофондовете през 2010 година. Политическият директор на службата Никълъс Айлет изрази загриженост за способността на съдебните власти в България да произнасят присъди, предаде БТА. България остава на първо място в статистиката по броя на водените разследвания и други сходни действия до края на 2010 г. по случаи със съмнения за злоупотреби - 81. В Италия, която е след нас в списъка, са водени два пъти по-малко разследвания - 41. На трета позиция е Румъния с 36.



През 2010 година у нас са произнесени само 2 присъди за измами и злоупотреби с европейски средства, което Айлет определи това като повод за тревога, съобщи БНР.

"Имаме тясно сътрудничество с властите в България, информацията за много от съобщените случаи дойде от тях", отбеляза обаче той, като допълни, че ОЛАФ разчита на подаването на сигнали, защото "не може да разследва всеки".

Айлет даде пример с Румъния, където разследванията се водят основно по информация, подадена от европейските служби.
"Сигналите от България стават по-позитивни", коментира той по повод сътрудничеството с властите в София.

Общо 61 от разследваните случаи със съмнения за измами в България са в областта на земеделието, сочи статистиката. Общо в ЕС за миналата година са разследвани 419 сигнала, а в кандидатите за членство в Общността - Хърватия, Исландия, Черна гора, Македония и Турция - 14.

България е докладвала пред ЕС за възможни нередности със средства от европейските фондове за общо над 27 млн. евро. Това става ясно при представянето в края на септември на доклада пред журналисти.

В областта на земеделието София е докладвала за 94 нередности, свързани с финансиране за 4 439 991 евро. По кохезионната политика са съобщени 66 нередности за 21 361 615 евро. В сферата на собствените ресурси са докладвани 50 нередности за 1 477 979 евро.
Така общо докладваните нередности са били 210, за 27 279 585 евро.

От 2002 г. до 2010 г. България е съобщила по всички предприсъединителни програми на ЕС 798 случая на възможни нередности, за които, ако бъдат потвърдени, се предвижда възстановяване на 39 116 221 евро.  dir.bg

 


Сходни връзки

България остава лидер по разследвания на ОЛАФ за измами | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди