изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 15:11 EEST
”Медиана” прогнозира преобръщане на вота    
Общество Голям брой хора отказват да участват в изследванията на социолозите преди изборите за президент и местна власт. Това говори за много "скрити избиратели", чието поведение в деня на вота е трудно да се прогнозира. Повсеместният отказ от участие в социологически проучвания е сериозен проблем, който изкривява изследванията и възможните прогнози, защото тези хора вероятно ще отидат до урните, макар да не са съгласни да участват в изследванията.  Така са възможни изненади на президентските избори, макар че е малко вероятно да има тотално преобръщане на вота. Това обяви социологът Кольо Колев от агенция "Медиана", цитиран от БТА. 

Според проучването, 29.8 процента от анкетираните биха дали гласа си за кандидата на ГЕРБ Росен Плевнелиев, 23.2 на сто - за номинирания от БСП Ивайло Калфин, а 17.1 на сто - за Меглена Кунева.
"Медиана" регистрира възходяща тенденция и при тримата, като най-силна е при Кунева, която успява да увеличи подкрепата си с 3 процента в сравнение с миналия месец. Декларираните гласове за Калфин се увеличават с 1.3 на сто, а за Росен Плевнелиев - 0.7 на сто. В момента разликата между първия, втория и третия е малко повече от 6 процента. 

Колев коментира, че, въпреки внушенията, че предстоящите избори са битка между ГЕРБ и БСП, всъщност хората ще гласуват не на базата на политическо противопоставяне, а през оценката за икономическото си състояние. Той потвърждава тезата си с данните, че има пряка зависимост между оценката на анкетираните за качеството им на живот и избрания кандидат. 26 процента от симпатизантите на Плевнелиев смятат, че материалното положение на семейството им се подобрява, докато на това мнение са само пет на сто от привържениците на Кунева и три на сто - на Калфин, като в същото време 69 на сто от симпатизантите на Кунева и 81 на сто от Калфин твърдят, че материалното им положение се влошава.

Според данните 28 процента смятат, че може да променят решението си за кого ще гласуват до изборите, а 9.7 на сто отговарят, че не знаят, което според Колев означава, че също не са твърдо решили кого ще подкрепят.
Плевнелиев може да разчита на 23.1 на сто "твърди" избиратели, а 6.7 на сто са колебаещите се. Калфин има твърда подкрепа от 18 на сто, като колебаещите се са 5.2 процента. Зад Кунева твърдо стоят 9.2 на сто, а 7.9 процента не са така категорични.
Това също показва, че са възможни всякакви пренареждания, коментира Колев. http://dnes.dir.bg

ВРЕМЕ ЗА ПРЕДИЗБОРЕН РАЗМИСЪЛ С: Natalia Kills – Wonderland /ВИДЕО/

 


Сходни връзки

”Медиана” прогнозира преобръщане на вота | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
”Медиана” прогнозира преобръщане на вота
Автор: Anonymous да 2011-10-20 @ 12:03 EEST

Сигурното е, че Плевналиев ще е на балотаж. А там дали ще спечели победа, никой засега не може да каже. Много важно е да се следи къде ще се класира на първия избор Волен Сидеров.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди