изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:22 EET
Преходната власт: Муамар Кадафи е убит    
По света Бившият либийски лидер Муамар Кадафи бе заловен от силите на Преходния национален съвет, съобщиха Ройтерс и АФП. Той е бил тежко ранен и малко по-късно е починал от раните си. Отстраненият от власт либийски лидер Муамар Кадафи е убит, съобщи високопоставен представител на Преходния национален съвет, цитиран от Ройтерс. По-рано бе съобщено, че бившият лидер е пленен и ранен в двата крака. Говорителят на Преходния национален съвет на Либия Абдула Берасали заяви пък пред телевизия "Скай Нюз", че Кадафи е убит и тялото му е откарано в град Мисрата, предаде "Фокус".

„Кадафи е мъртъв, абсолютно мъртъв. Той бе прострелян в двата крака и в главата”, заяви Берасали. Пред Би Би Си войникът, който задържал Полковника, заяви, че той е крещял: "Не стреляйте!". Бил е облечен в камуфлажни дрехи и с тюрбан на главата.

Кадафи е бил заловен в района на родния си град Сирт, като според телевизия Ал Джазира е пътувал в автоколона, която напускала града и била атакувана от натовски самолети, съобщи БТА. Катарската телевизия се позовава на местно либийско радио и на разунавателни източници.

По-късно от НАТО потвърдиха, че нейни самолети са нанесли удар по военна автоколона на приближени на Кадафи, допълни Ройтерс.
Представител на ПНС заяви още, че е заловен и говорителят на бившия либийски лидер - Муса Ибрахим.

Веднага, след като информацията за залавянето на Кадафи бе разпространена, по улиците на Триполи излязоха хиляди либийци, които стреляха във въздуха и крещяха "Аллах Акбар!" (Господ е велик! - бел.ред), предаде Би Би Си.

Италианският премиер Силвио Берлускони обяви войната в Либия за приключена, предаде АНСА.

Само преди два дни държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън направи необичайно безцеремонно изявление в либийската столица Триполи, че САЩ биха искали сваленият от власт Муамар Кадафи да бъде убит или бързо заловен.

"Аз съм боец. Няма да напусна почвата на родната ми страна и съм готов да умра тук като мъченик", закани се пък през февруари бившият либийски лидер в обръщение към нацията.

Муамар Кадафи е роден на 7 юни 1942 г. в град Сирт. Той ръководеше еднолично Либия от 1 септември 1969 година насам. На 27 юни Международният наказателен съд издаде заповеди за ареста на Кадафи, на сина му Сейф ал Ислам и на ръководителя на либийското разузнаване Абдула ал Сануси. http://dnes.dir.bg/

 


Сходни връзки

Преходната власт: Муамар Кадафи е убит | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди