изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:06 EET
Симеон Лютаков снима гаджето си голо    
Култура Ако искате да ядосате Симеон Лютаков, кажете му "Здравей, звезда!". Актьорът от "Седем часа разлика" е ведър и весел, но побеснява от подобно обръщение. "Особено ме изнервят приятелските закачки на тази тема. Не мога една кифла да отида да си купя. Каква звезда? Аз съм си същият Саймън", емоционално обяснява той. Занимава се професионално с фотография, прави билбордове и афиши за театър, подбира музика за спектакли. 39-годишният творец има над 70 роли във Варненския театър, десетки сесии като модел в реклами, участие в касови и независими филми. Събужда се известен обаче след първата серия на "Седем часа разлика".

 

В средатана ноември на "София филм фест"ще се завърти и филмът "Още нещо за любовта" със Симеон Лютаков и Калин Врачански в главните роли. В него Лютаков играе фотографа Дикран.

"Не знам дали се явих на кастинг за ролята на прокурора Иван Иванов. Обадиха ми се от "Глобъл филмс" и ме помолиха да заснема един откъс и да им го пратя. След две седмици ме поканиха за ролята", казва Лютаков. В момента той хвърчи между снимачната площадка и Варненския театър, където играе в два спектакъла, подготвя афишите за постановката "Ричард III".

Освен това намира време за приятелката си Кристина. Снима я като модел и пътува с нея из интересни кътчета на България. Ходили са на Перперикон например няколко пъти. Обичат да отскачат до Родопите, Велики Преслав или просто до някое неизвестно диво място.

Кристина е неговият любим гол модел и съучастник.

Запознават се на снимки именно като фотограф и модел. "В началото това, че между нас има близост, ни пречеше да работим качествено. Тя ми помага много. Ако нямам съучастник - не снимам", казва Саймън.

Той не крие, че като всеки актьор си пада малко нарцис и също застава пред обектива като модел. Понякога - с Кристина.

Тя е студентка по право.

Спечели “Големият избор” по БНТ. В него млади хора градиха политически концепции и ги сблъскваха. Изящното миньонче с пленителни светли очи успя да пребори всичките си конкуренти. За награда специализира в Европейския парламент в Брюксел.

Рано е обаче да се каже ще нашуми ли Кристина Диманова като име от евроструктурите или политиката. Дали голите снимки, пръснати из сайтове за модели и за фотография, един ден няма да й направят лош номер?

"Възможно е това да й попречи по някакъв начин. Но така ще се покаже нашата задръстения - казва Лютаков. - Голи модели има откакто свят светува, когато в пещерата някой е нарисувал първата рисунка. Голи модели съществуват през цялото развитие на човечеството и никога на това не се е гледало с лошо око. Ако в ХХI век се погледне пуритански, ще е голямо скудоумие".

Въпреки че играе много във Варненския театър, Симеон Лютаков признава, че не чувства достатъчно свобода като актьор.

"Фотографията ме влече от 20 години и ми се услади ужасно. Направих доста изложби и един ден реших, че мога да съчетая работата си като актьор в театъра и да снимам. Удоволствието да правя театрални афиши за мен е огромно", казва Саймън.

Преди няколко години той се оказва в Египет. Приема всякакви ангажименти - снима спортни състезания, прави рекламни материали за струнен оркестър, участва в сериали и филмови продукции. "Даваха ми роли, в които мълчах през цялото време", смее се Саймън.

В Египет пътува хиляди километри и прави десетки хиляди снимки. Обаче разбира, че не може да се осъществи като актьор. "За да си актьор, трябва да си сраснат със средата, в която живееш, за да я коментираш и играеш. Най-малкото да си със собствения си етнос. Тяхната култура толкова ме грабна и впечатли, че започнах да я изучавам."

Страната на пирамидите е в основата на изложбата му Sandman ("Пясъчен човек"). Египетски кадър става афиш за спектакъла на Пламен Марков "Божествата на касапите" от Ясмина Реза.

Лютаков смята обаче, че Париж е неговият град. Една нощ излиза и не се прибира. "Даже щяха да ме бият - влизах в шадравани, побивах стативи във водата, полицаи ми викаха "Излизай оттам". Аз, разбира се, откликвах цивилизовано. Започнах да снимам като турист, а стана друго", спомня си Саймън. Проектът с нощни снимки от града на любовта чака да бъде показан.

През 2008 г. независимият режисьор Борис Боянов го кани за снимките на "Покрив за двама". Симеон Лютаков си партнира с Радина Кърджилова. Снимат на 16-ия етаж на един блок, студено е и зверски духа. Двамата обаче са по летни дрехи и играят сякаш е горещо. Въпреки че е участвал в "Дзифт", Саймън се среща за първи път с камерата за по-дълго. Лютаков усеща разликата между театъра и киното.

Избират го за главната роля в режисьорския дебют на Магдалена Ралчева "Още нещо за любовта". По ирония на съдбата Симеон Лютаков играе фотограф, но през 40-те години на ХХ век. Във филма Саймън е арменецът Дикран, който има камила и язди с нея из Варна. Филмът се завъртя премиерно на фестивала "Златна роза" през 2010 г. След "София филм фест" тръгва по кината.

Симеон Лютаков играе в постановката на Александър Илинденов "Гледна точка - ръбовете на кръга" по текстове на Шукшин и Хармс във Варненския театър.

Продължава и с “Калигула” на Явор Гърдев. Това е режисьорът, който Лютаков цени най-много.

Снимките на "Седем часа разлика" обаче са вихърът за Саймън. "В нашия сериал работим като тримата мускетари - всеки помага на всеки и има право да иска съвет от всеки. Този конструктивен дух между нас ми харесва."

Смята, че е важно да показва всички аспекти на изкуството си пред колкото се може по-голяма публика. Затова публикува свои снимки в различни блогове и сайтове. Особено се гордее със своя дизайн за театрални афиши и билбордове. Негови са проектите за постановките на Варненския театър "Български работи", "Домът на Бернарда Алба", "Ромео и Жулиета", "Страсти под брястовете", "Калигула". http://www.24chasa.bg

 


Сходни връзки

Симеон Лютаков снима гаджето си голо | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 2.31 секунди