изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:28 EEST
Петите президентски и шестите местни избори се провеждат в България    
Новини Петите президентски и шестите местни избори се провеждат в България след приемането на новата конституция на страната от 12 юли 1991 година. Изборният ден започна в 6.00 часа и ще завърши в 19.00 часа. Новата президентска двойка ще има мандат от 2011 - 2016 г. Българските гласоподаватели предстои да изберат общински кметове, общински съветници и селски кметове за периода 2011 – 2015 г. Общият брой на избирателите, български граждани, отпечатани в избирателните списъци за местните избори, е 6 514 917, а за президентските избори – 6 933 748. Право да избират общински съветници и кметове имат и гражданите на други държави-членки на Европейския съюз, които имат статут на продължително и постоянно пребиваване в страната. Броят на заявилите желание да упражнят това свое право и включени в избирателните списъци – част II граждани на други държави-членки на Европейския съюз е 248.

Общият брой избиратели, заличени от избирателните списъци, по информация на Министерство на външните работи, че са заявили желание да гласуват извън страната, е 32 390. От избирателните списъци са заличени 7430 лица по информация на ГД “Изпълнение на наказанията” към Министерство на правосъдието, че изтърпяват наказание “лишаване от свобода”.
От избирателните списъци за общински съветници и кметове са заличени 444 749 лица с настоящ адрес в чужбина към 22. 06. 2011 г. Заличени от избирателните списъци по постоянен адрес и вписани в избирателните списъци по настоящ адрес за местните избори са 94 507 лица, а за президентските – 90 888. Издадени са удостоверения за гласуване на друго място на 49 избиратели, които са заличени от избирателните списъци по постоянен адрес. От избирателните списъци за президент и вицепрезидент на републиката по постоянен адрес са заличени 12 лица, поради издадени им удостоверения за гласуване в определено населено място. След приключването на изборите на 23.10.2011 г. и балотажът на 30.10.2011 г. ГД “ГРАО” ще извърши проверка за двойно гласуване, съгласно чл.26, ал.1, т.41 от Изборния кодекс.
Министерството на външните работи командирова 129 служители от София за провеждането на първия и втория тур на президентските избори зад граница. Основната част от тях – 115 - са в Република Турция. Те са посочени от министъра на външните работи за членове на СИК. Представителите на МВнР ще участват във всички избирателни секции в южната ни съседка. В останалите страни, в които се произвеждат избори, министерството е осигурило участие на служители от дипломатическите и консулски представителства. На тези президентски избори, след решение на ЦИК, в чужбина бяха открити 161 избирателни секции в 58 държави. По заявка на министерството за изборите зад граница бяха отпечатани и разпратени 300 000 бюлетини. Според Изборния кодекс, предаването на протоколите от секционните избирателни комисии зад граница става по електронен път веднага след приключване на изборния ден. Затова МВнР осигури 59 преносими устройства за секциите, провеждащи избори извън дипломатическите и консулски представителства.
Акредитации за изборите получиха 6 чужди организации, които изпращат наблюдатели. Освен ОССЕ, ПАСЕ и Конгреса на местните и регионалните власти в Европа, ще има представители и от датската неправителствена организация СИЛБА, партия „Зелените” от Германия и Независимата национална избирателна комисия на Нигерия. http://www.focus-news.net
 
 


Сходни връзки

Петите президентски и шестите местни избори се провеждат в България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди