изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:08 EET
Всеки ром - баварец! Това ли е успешната Европа?    
Европейски съюз

И отново съдбата на Европа се решава край Ватерло. Само на 15 км от мястото, където е разбита армията на Наполеон, днес се намира общата столица на европейската общност - Брюксел.От седмица там цари по-голямо от обичайното оживление по улиците - идват и си тръгват и пак идват кортежи с политици от всички 27 страни членки. Първо се събраха финансовите министри, после държавните лидери, после пак финансовите министри, после колегите им от еврозоната, след тях лидерите от еврозоната, след това всички лидери заедно, пак финансовите министри и така до безкрай.



Говори се много, а не се случва нищо.

Политиците са безсилни. Събират се на безчет срещи, за да намерят най-сетне посоката, в която трябва да тръгне ЕС, за да излезе от кризата по-силен. Говорят за суми, които дори и най-опитните журналисти вече отказват да проумеят. Опъват спасителни чадъри над еврозоната, които междувременно са на стойност от 750 милиарда евро и въпреки това не пазят.

Започнаха да говорят дори в билиони и трилиони. Някои от репортерите направиха усилие да изчислят колко време трябва да се брои, за да се стигне от едно до един трилион. Ако казваме по една цифра в секунда, със сигурност далеч няма да сме приключили и след 2030 г....

Дали сме свидетели на рухването на модерната Вавилонска кула? На този етап всичко изглежда като в библейската притча. Уж градим заедно, а говорим на различни езици, не се разбираме и няма как да довършим строежа. А кризата би могла да бъде използвана и като шанс. Шанс Европа най-сетне да тръгне по правилния път и да осъществи мечтата на създателите си.

Как изглежда обаче Европа на нашите мечти? Илюзията, с която тя се ражда преди 50 години, е за Европа на мира и благоденствието. След опустошителните световни войни хората искат да заживеят най-сетне спокойно и добре. Европа на нациите се е провалила. Границите са донесли само беди.

Затова и първоначалната идея за европейската общност е за един регион без граници, в който всички живеят заедно и работят заедно. И до днес много политици изповядват тази мечта. Европейските федерални щати са стремеж на фигури от Конрад Аденауер до Йошка Фишер.

Европа на мускетарите: “Един за всички, всички за един”.

Докато в сила е първата част от мускетарския призив, европейските държави нямат нищо против. Още повече че този един обикновено не сме ние, а е Германия. Сега обаче трябва всички да застанат зад един. Зад Гърция. И това се оказва толкова трудно.

Все още съществуват две концепции за бъдещето на континента. Едната отговаря на тази мечта за общ европейски дом, в който всички живеят горе-долу с равен стандарт. Ако ЕС се разбере и започне да прехвърля суми от по-богатите към по-бедните региони, така че стандартите горе-долу да се изравнят, тази мечта ще бъде постигната.

Тогава, без да изпадат в крайна мизерия, ще живеят и гърците, и португалците, и испанците. Коланът обаче ще трябва да позатегнат и германците, холандците и французите. Общият стандарт ще се снижи, но пък всеки ром от “Столипиново” ще живее почти като баварец в Мюнхен (Като говорим, разбира се, за обикновените Гошо и Гюнтер, а не за Цар Киро и Гюнтер фон Сакс). Естествено, европейските граждани, или по-точно тези, които заработват по-голямата част от парите на ЕС, не са съгласни с тази концепция. Няма германец, който безразлично да приема факта, че е длъжен да работи до 67 г., докато гърците - едва до 50, а накрая да се окаже, че всички ще вземат еднакви пенсии. Затова и одобрението към ЕС драстично спада през последните години. Към момента то е едва 49%, докато в по-добрите времена на общността бе 58%.

Политиците в ЕС усещат настроението и действат според националните си интереси. Те се събират в Брюксел, за да се надцакват един друг, а не за да намерят обща стратегия. В много страни членки хората усещат надвисналата заплаха на кризата и избуява национализмът. Те вече не искат повече Европа, а повече сигурност. Това България и Румъния усетиха на собствен гръб, след като ги отрязаха от членство в Шенген именно с този твърде емоционален мотив. И ако замразяването за известно време на Шенген в сегашния му вид не е кой знае каква драма, подобен подход към проблема с еврото е пагубен.

“Всички сме гърци. Затова не бива да ги ругаем Ако не бяхме нарушили правилата, нямаше да сме в криза сега. Ако прилагахме санкции - също", коментира европейският политик Даниел Бен-Кондит. Той има предвид факта, че критериите за еврото от Маастрихт - най-вече спазването на строга 3-процентова граница за дефицита, първо не бяха спазени от Германия и Франция. Щом те ги нарушиха, започнаха да ги нарушават и другите. Гърция пък от години фалшифицира баланса си и това е всеизвестен факт. Ако Брюксел бе реагирал преди 5 или 7 години и я бе санкцонирал, еврото щеше да си е все още стабилно.

Какъв е изходът? Доверието в ЕС е толкова изтъняло, че мечтата за общ дом с равен стандарт засега ще бъде окачена в гардероба. Вместо това силните ще подкрепят слабите, но в замяна ще им наденат строги дисциплиниращи корсети. Те няма да правят дългове, но няма да имат и растеж. Разликите в Европа ще се увеличават и Гюнтер и Гошо ще продължават все така да живеят в различни светове, макар и на един континент. http://www.24chasa.bg

 


Сходни връзки

Всеки ром - баварец! Това ли е успешната Европа? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди