изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:30 EET
Учените започват нови протести за Деня на будителите    
Новини

И тази година Денят на народните будители 1 ноември ще бъде белязан от протести на учените. Общото събрание на БАН реши в четвъртък учените да излязат на протестно шествие със свещи срещу намалената бюджетна субсидия на академията за догодина. Държавата не само, че не се съобрази с исканията им за по-висок бюджет, а допълнително намали субсидията от 59 млн. лева на 54 млн. лева. 



В края на миналата и началото на тази година учените многократно излизаха да протестират срещу намалената си субсидия и обидното отношение на властта към тях, но недоволството им беше потушено през пролетта след намесата на премиера Бойко Борисов. Тогава беше приет компромисен закон за академията, подкрепен от всички политически сили. Очакваше се срещу направените промени, които се състоят в това, че академията вече има настоятелство и се отчита пред парламента, финансовият министър Симеон Дянков да отпусне още пари за някои приоритетни направления. Това обаче така и не се случи, а средствата на БАН се оказаха недостатъчни, което наложи излизане на учени в принудителен отпуск и намаляване на заплатите им. 

"Въпросът вече е на живот и смърт. Не можем повече", заяви в четвъртък председателят на БАН акад. Никола Съботинов. 

На заседанието на Общото събрание на академията в четвъртък беше решено на сградата на БАН отново да бъдат спуснати черни знамена, както миналата година. В знак на протест учените обмислят да върнат всички получени от тях държавни отличия, както и да съдят държавата в Страсбург. Въпреки че бяха поканени, нито финансовият министър Симеон Дянков, нито министърът на образованието и науката Сергей Игнатов, присъстваха на заседанието на Общото събрание на БАН. 

Според учените Дянков действа в противоречие с решението на министър-председателя да се запази академията на науките. Съботинов очаква премиерът Бойко Борисов да вземе отношение “като един загрижен за науката министър-председател и отново да спаси БАН“. 

И в момента неплатените отпуски на служители от всички институти на БАН продължават. Учените са принудени да излизат в неплатен отпуск по пет дни в месеца, а някои институти функционират при намалено работно време. През тази година средната заплата е била 540 лв. и е отбелязала спад спрямо миналата, а през следващата година се очаква тя да падне още – до 478 лв. 

"Това е бюджет, който не стига за абсолютно нищо, като започнем от заплатите, но най-вече не стига за никаква реална научно изследователска дейност", обясни научният секретар на БАН проф. Стефан Хаджитодоров. “Учените нямат оборотни средства за работа по проекти, нито за съфинансиране. Ние ще бъдем принудени да прекъснем работа по договорирани проекти или започнала научноизследователска дейност. Това е просто един бюджет на ликвидацията", заяви Хаджитодоров. 

"Какво да кажем на младите – "учете, за да мизерствате", попита Съботинов.

 


Сходни връзки

Учените започват нови протести за Деня на будителите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди