изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:20 EET
НА 30 ОКТОМВРИ В 4 ЧАСА ВРЪЩАМЕ СТРЕЛКИТЕ НАЗАД С ЕДИН ЧАС    
Новини  На 30 октомври връщаме стрелките на часовника и установяваме астрономическото време. В деня на балотажа за президент, както и за кметове на общини и населени места, там където на първи тур те не бяха избрани, ще имаме час повече за размисъл, защото връщаме стрелките на часовника с час назад и преминаваме към т. нар. зимно или на практика астрономическо часово време.

По традиция връщането на стрелките става всяка година в последната неделя на октомври в 4 часа. Отново към лятно часове време - с час напред, ще се върнем в последната неделя на март догодина.
Системата, която се прилага в доста страни, е въведена с цел спестяване на разходи. Може би малцина са се интересували и знаят, че идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. Скоро след това Великобритания последва примера, като в началото въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г. На 10 март 1918 г. американският Конгрес установява няколко часови зони и прави официално въвеждането на лятното часово време, но законът не намира отзвук и скоро е отменен. В България лятното часово време е въведено на 1 април 1979 година.
Нашият съвет е - наспете се добре в неделя, защото специалисти многократно са предупреждавали, че с превъртането на стрелките разстройваме биологичния си часовник.

Смяната на времето е вредна за здравето

Връщаме стрелките с час назад

 


Сходни връзки

НА 30 ОКТОМВРИ В 4 ЧАСА ВРЪЩАМЕ СТРЕЛКИТЕ НАЗАД С ЕДИН ЧАС | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ЕДИН ЧАС ПОВЕЧЕ РАЗМИСЪЛ ЗА БАЛОТАЖА
Автор: Anonymous да 2011-10-29 @ 11:24 EEST
Доказана е липсата на икономически ефект от смяната  на астрономическото време с лятно.
НА 30 ОКТОМВРИ В 4 ЧАСА ВРЪЩАМЕ СТРЕЛКИТЕ НАЗАД С ЕДИН ЧАС
Автор: Anonymous да 2011-10-30 @ 00:00 EEST

Аз лично съм доволен от смяната на времето през лятото, тъй като обичам следобедите ми да са дълги.  Реално обаче ми е все едно дали ще го сменят или не - така или иначе има дни, когато работя до 2 през нощта. А електричеството и дебелите завеси вършат добра работа - когато искам у дома може да ми е тъмно като нощ, когато искам ще ми свети и през нощта. :)


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди