изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:44 EET
СЪБУДИ СЕ СТАРО СВЛАЧИЩЕ В КРАНЕВО    
НовиниПоройните валежи от преди десет дни във Варненско активизираха едно от старите свлачища, което преди години погълна десетки вили. Сега няколко нови къщи, в които през зимата никой не живее, са на път към морето. Свлачището между Златни пясъци и Кранево се е събудило преди два дни. Но с достатъчно разрушителна сила, за да нанесе щети по седем къщи - напукани стени, изкривени покриви, счупени прозорци. Земната маса дори е напукала бетона и е повалила колоните на оградата.

Всички засегнати вили са необитаеми. От всички обаче се чува призрачно пукане. А разломът минава точно през средата на двора на една от къщите.

Първите данни за свлачището са от строителните забрани, наложени през 1972 година. Оттогава не би трябвало да се издават разрешения за строеж, освен с изричното разрешение на строителния министър. Въпреки това къщи не липсват.

„Последната и действаща строителна забрана е от 1997 година от МРРБ, към момента тя все още не е отменена и действа за територията на вилна зона Кранево.  Това не означава, че всички тези къщи са незаконни”, коментира Стоян Вълчев, и.д. кмет на община Аксаково

Тепърва ще се изяснява собствеността и законността на строежите. Ако се докаже, че са в разрез със закона, може да се стигне до разрушаването им, което също е толкова рисковано, защото целият скат може да рухне надолу.

А в подножието му в рибарското селище целогодишно живеят двайсетина души. Спомнят си голямото свлачище преди 15 години, когато земята и морето погълнали 20-тина вили.

Комисия, назначена от община Аксаково трябва да предупреди населението и да обезопаси района.

Според Стоян Вълчев обаче укрепването на това свлачище огромното не е по силите на нито една община. Това е държавна политика, задължение на министъра на регионалното развитие, каза Вълчев.

http://www.btv.bg
 


Сходни връзки

СЪБУДИ СЕ СТАРО СВЛАЧИЩЕ В КРАНЕВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди