изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:53 EEST
Българите се топят най-бързо в света    
НовиниБългарите се оказаха най-бързо изчезващият арод на планетата. Това стана ясно от обявения късно в сряда доклад на Фонда на ООН за състоянието на световното население за периода 2010 -2015 г., цитиран от Ройтерс. Страната ни е с най-голям отрицателен прираст на населението в света (-0,7 процента) и дели незавидното място в класацията единствено с Молдова. Следва ни Грузия с показател -0,6 и Украйна -0,5. По данни от последното преброяване у нас българите са точно 7 364 570 души.Новината за бързото ни “стопяване” идва броени дни преди на планетата да се роди 7-милиардният жител на 31 октомври и все по-нарастващото безпокойство как ще се отрази това на природните ресурси на планетата. Статистиката сочи, че всяка година населението на Земята се увеличава с 80 милиона души. С този темп следващият милиард се очаква само след 14 г. през 2025 г.

“Пренаселването е предизвикателство и призив за действие. Тук не става въпрос за липса на място (къде ще живеят хората), а за равнопоставеност, за равни шансове и социална справедливост”, заяви изпълнителният директор на Фонда на ООН Бабатунде Осотимехин.

Прирастът на населението е различен в ЕС. Той е отрицателен в Литва и Латвия (-0,4), както и в Германия и Унгария (-0,2), но положителен във Великобритания, Испания, Швеция (0,6) и Франция (0,5). Данните в САЩ показват прираст 0,9, а в най-многолюдната страна в света Китай - 0,4. Най-бързо нараства населението в Нигер с прираст 3,5.

“Много са факторите, виновни за отрицателния естествен прираст у нас, дължащ се на ниската раждаемост и повишената смъртност”, коментира д-р Иван Костов, директор на столичната II АГ болница “Шейново”. Специалистът обясни, че по принцип в съвременното общество в едно семейство се раждат по-малко наследници. Причината, от една страна, е еманципацията на жените. “Едно време те са имали по 5-6 деца, сега - едва по 1-2”, добави д-р Костов. Вторият виновник е икономическата ситуация. “Пак едно време хората са разчитали многото им деца да работят в селското стопанство. Сега струпването е в градовете. В тях обаче е трудно да отгледаш повече от 2 деца”, каза още шефът на “Шейново”. Той е на мнение, че доста години ще са нужни, докато се промени манталитетът на българина, който днес пътува и поема много ангажименти. А така отминава и биологичното време за възпроизводство. Така се сблъскваме със стерилитет.

Смъртността, която топи прираста, пък се обуславя от това, че сме застаряваща нация. Броят на възрастни хора е голям, а те са лесна жертва на хроничните болести - сърдечно-съдови и ракови заболявания. Освен това много пушим, обездвижени сме и не се храним здравословно.

Светът върви към перфектната буря

Раждането на дете е щастливо събитие за всяко семейство. Без съмнение то ще е такова и за родителите на 7-милиардния жител на планетата, който ще се появи на бял свят на 31 октомври.

Дали обаче това е повод за празнуване или по-скоро за тревога?

С нарастването на световното население, промените в климата и достигането на максимума в добива на петрол до няколко години светът се доближава до перфектната буря. Но не като тази от едноименния филм с Джордж Клуни, а в реалния живот, твърди Роджър Мартин, председател на британската неправителствена организация “Населението е от значение”.

Едно бебе на 2 секунди.

Статистиката сочи, че едно бебе се ражда на всеки 2 секунди. С този темп жителите на планетата ще добавят още един милиард през 2025 г., втори през 2050 г., а до края на столетието те ще стигнат 15 милиарда души. Това е демографски бум, който ще доведе до катастрофа, ако ръстът на населението не се ограничи и не се вземат спешни мерки за запазване на природните ресурси. Перспективите са песимистични - недостиг и хаос.

Как ще се осигурят основните нужди на пренаселената планета?

Първата грижа е водата. Сметките показват, че до 2025 г. нуждата от питейна вода ще се увеличи с 50% в развиващите се страни и с 18% в развитите. “На Земята има достатъчно запаси. Проблемът е, че 97,5% от водата е солена. От останалите 2,5% половината е лед”, казва Роб Ренър, директор на американската фондация за проучване на водните ресурси.

Изхранването е втората “сигнална лампичка”. Как ще се препитават новите милиарди жители на планетата, след като и сега 925 млн. души остават гладни всеки ден? В същото време развитите страни разхищават огромни количества храна, защото срокът на годност бил изтекъл, складовете били прекалено малки или пък земеделските продукти имали някакви недостатъци. Според ООН, за да се нахранят още 2 милиарда гърла, производителността на храната трябва да се увеличи със 70%. Промените в климата обаче могат да се окажат голямата пречка за това. Постоянното покачване на температурите, сушите и наводненията унищожават реколтата.

Според мнозина експерти не пренаселването на планетата, а застаряващото население е по-големият проблем. До 2030 г. над 1/3 от жителите на Земята в Западна Европа, САЩ и някои азиатски държави като Япония и Южна Корея ще бъдат над 65 г. Това е предпоставка за нестабилност на социалните и пенсионните системи.

По-възрастни, но и по-здрави

Въпреки лошите прогнози не липсват и оптимисти. “Населението става по-възрастно, но едновременно с това и по-образовано, и по-здраво”, казва Сергей Шербов от демографския институт във Виена.

Според него е трудно да се определи броят на населението в следващите два века, тъй като раждаемостта е различна.

Ако тя спадне навсякъде, като в Шанхай - 0,8 деца на всяка двойка, през 2015 г. жителите на планетата ще паднат до 1 милиард. Ако е близо до тази в ЕС - 1,5 деца, то населението ще се ограничи до 5 милиарда през същата година.

Продължи ли обаче с днешните темпове - средно по 2,5 деца на двама родители, то 15-милиардният жител е гарантиран до 2100 г

Ниска раждаемост и емиграция топят нацията

В периода на последните две преброявания (2001-2011 г.) населението на България е намаляло с 564 331 души, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Към 1 февруари т. г. в страната са живели 7 364 570 души.

Според статистиката населението в България намалява средно с 0,7 на сто на година през XXI век.

Основната причина за продължаващото намаление на българите е отрицателният естествен прираст (умиранията изпреварват броя на ражданията). Другият важен фактор, който води до демографска криза у нас, е емиграцията. Според оценките на НСИ след 2001 г. от страната са се изселили 175 244 души.

Тенденцията за намаление на населението в България не е нова. За последен път ръст е регистриран при преброяването през 1985 г., когато сме били 8 948 649. Така и не дочакахме 9-милионния българин. Вместо това населението оттогава насам се стопи почти с 1,6 милиона.

За съжаление според демографите изгледите пред страната не само не са добри, но и предполагат допълнително влошаване на показателите за населението. Причината е, че нацията продължава да застарява. Докато през 2001 г. делът на хората на възраст над 65 г. е бил 16,8 на сто от населението, през т. г. той достига 18,5%. В същото време делът на децата под 15-годишна възраст е паднал от 15,3% преди 10 г. на 13,2 на сто сега.

В момента Северозападна България е регион със силно застаряло население. Във Видин цели 25,5 на сто от хората са над 65-годишна възраст. Почти същата е ситуацията в областите Монтана, Габрово и Ловеч.

Средностатистическият българин вече е прехвърлил 41 години, показват данните на НСИ. Това силно ограничава възможностите за възпроизводство на нацията.

В началото на XX век населението на България е било едва 3,7 милиона души, но тогава средната възраст на хората у нас е била точно два пъти по-ниска. Затова до средата на 40-те години на века населението на страната се удвоява.

Тенденцията за увеличаване на населението обаче се обръща в момента, в който българите масово започват да мигрират от селата към градовете. Този процес започва още в първите години след идването на комунистите на власт, но става изключително масов през 60-те и 70-те години на миналия век. След като селяните идват в града, те възприемат двудетния модел, а след това и еднодетния модел на семейство.

В началото на XX век едва 19,8 на сто от хората са живели в градовете, а 80,2 на сто - в селата. В момента 72,5 на сто от българите вече са съсредоточени в големите населени места, показват данните на НСИ.

Какви са решенията

Всеки нов жител на Земята вече “тежи” на природните ресурси на планетата. Единствено революция в използването на енергията, водата и почвата ще ни помогне да избегнем катастрофа, твърди АФП.

Учените не са единодушни как да се отговори на проблема с нарастващото население и топящите се ресурси.

Според едни ключът е в насърчаването на устойчивото производство, рециклирането, разработването на нови минерални залежи и в използването на възобновяеми енергийни източници. “Трябва да работим интензивно по рециклирането, разработването на нови минерални залежи, както и за ефективното експлоатиране и замяна на ресурсите”, заяви Фолкер Щайнбах от германския федерален институт за геонауки и природни ресурси в Хановер.

Според други ключът е в контрола върху раждаемостта. Защитниците на устойчивото развитие твърдят, че евентуалното й ограничаване би позволило населението да се стабилизира на 8 милиарда.

Срещу тази мярка обаче ожесточено се противопоставят религиозните общности по света.

За икономистите решението минава преди всичко през борбата с бедността и през образованието, главно на жените. Защото намаляването на раждаемостта може да дойде не със забрани, а с повишаване на жизненото равнище.

Сигурно е едно - ако сегашният темп на увеличаване на населението се запази, до 2030 г. ще е необходима втора планета, за да задоволи апетита ни и да поеме отпадъците от Земята, сочат изчисленията на мозъчния тръст “Глоубъл футпринт нетуърк”.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Българите се топят най-бързо в света | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди