изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 12:24 EEST
Всички от забранителните списъци могат да съдят държавата    
Ред и сигурност

Всеки български гражданин, попаднал неправомерно в така наречените забранителни списъци за гласуване, може да сезира Съда по правата на човека в Страсбург. Това заяви пред БНР адвокат Емилия Недева, която е сред юристите, които редовно се явяват по такива съдебни процеси в европейския съд. Тя коментира, че невъзможността да гласуваш е основно конституционно нарушение, заради което хората могат да си търсият правата.



Както вече стана ясно, въпросните списъци са само за онези хора, които нямат право да гласуват за местна власт, защото настоящият им адрес се води в чужбина, но се оказа, че в тях са попаднали хиляди българи, които от години живеят в България, работят и плащат осигуровки. Грешката е на МВР, откъдето са подадени неверни данни към ГРАО.
От правителството обявиха, че е имало 12 0000 такива имена, но още преди първия тур те са били изчистени от списъците. Очаква се гафът с останалите 1000 да бъде поправен преди балотажа. От опозицията обаче твърдят, че това не е вярно и много повече граждани не са могли да гласуват.

Недева смята, че няма съдебна институция в България, към която да бъде отнесен подобен проблем за ограничено неправомерно право на избор, затова пътят до съда в Страсбург е директен.

Тя беше категорична само за забранителните списъци. Според нея невъзможността да се гласува, защото например е изтекло времето, което е определено по закон, заради което останаха хора извън секциите, не може да бъде основание за жалба, тъй като трудно може да бъде доказан умисъл да попречиш на някой да упражни правото си на глас.

Недева заяви готовност да участва в бъдещи дела пред съда в Страсбург в името на всички онези, които не са успели, не по собствено желание, да гласуват на 23 октомври.

Веднага след изборите, след като се разбра, че много хора са потърпевши заради въпросните списъци, зам.-председателят на ДСП Лютви Местан прогнозира, че със сигурност ще се стигне до съд в Страсбург. http://dnes.dir.bg/

 


Сходни връзки

Всички от забранителните списъци могат да съдят държавата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди