изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 19:15 EEST
2 убити и 12 ранени в атентат в деня на националния празник на Турция    
По света

Атентатор самоубиец се взриви днес пред регионален офис на управляващата Партия на справедливостта и развитието в югоизточния турски град Бингьол, като причини смъртта на двама души и рани 12 други, предадоха световните информационни агенции. Самоубийственото нападение е извършено от жена, съобщиха турските власти. Силите на реда са отцепили района, в който работят сапьори.



Според турския министър на вътрешните работи Идрис Наим Сахин цел на атаката не е била партийната централа. Тя бе извършена близо до централата, но не бе насочена директно срещу нея, заяви той.

Местен полицейски източник уточни, че атентаторът, носещ колан с експлозиви, се е опитал да влезе в централата на партията на премиера Реджеп Ердоган. След като обаче бил забелязан от охраната той взривил експлозивите пред нея.

ИТАР-ТАСС съобщава, че е намерено второ взривно устройство, монтирано под паркиран наблизо автомобил. Специалисти работят по деактивирането му. Валията на Бингьол Мустафа Гювенджер заяви, че състоянието на трима от ранените е тежко. Сред пострадалите има и дете. Взривът е станал на главната улица в град Бингьол, населен предимно с кюрди. До момента никой не е поел отговорност за нападението.

Днес е националният празник на Турция. На този ден преди 88 години Мустафа Кемал Ататюрк провъзгласява Турция за независима парламентарна република. Досега по традиция се отбелязваше с манифестации, зтържества и концерти в цялата страна. Но тази година турското правителство отмени парадите и тържествата заради пострадалите в катастрофалното земетресение с магнитуд 7,2 по Рихтер, което в неделя разтърси областта Ван в Източна Турция. Така правителството на Реджеп Тайип Ердоган демонстрира солидарност с населението на пострадалата област, което е в болшинството си кюрдско.  http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

2 убити и 12 ранени в атентат в деня на националния празник на Турция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди