изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 02:54 EEST
Все пак ще има акциз за метана    
НовиниАкциз върху природния газ ще има, но няма да е толкова, колкото първоначално беше предложено. Това обясни финансовият министър Симеон Дянков, след като на извънредно заседание на кабинета бяха приети промените в данъчните закони и проектобюджета за следващата година, предаде репортер на БГНЕС.

Според първоначалното предложение на Министерството на финансите, през 2012 трябваше да има акцизната ставка от 1.70 лева за гигаджаул за природния газ за моторно гориво и 0.20 лева за гигаджаул природен газ, използван за отопление.
Впоследствие премиерът Борисов поиска да се отложи въвеждането на акциза, както е по договорения график с ЕС.
Днес кабинетът одобри акцизната ставка върху природния газ да се въведе, но не от началото на годината, а от 1 юни и тя да бъде наполовина на предварително обявеното. Така акцизът на метана ще бъде 85 стотинки за гигаджаул, което е реално увеличение на цената 4 стотинки на литър, а акцизът за газа, използван за отопление ще бъде 0,10 лева. За природния газ, използван за битови нужди няма да има акциз.
"Трябва да изпълним изискванията на европейската директива до края на 2013 година и аз, и правителството смятаме, че ще бъде нечестно следващото правителство малко след като дойде на власт веднага да вдига акциза и за това искаме да направим първата стъпка. Предполагам, че с този акциз ще съберем около 10 милиона лева, но това не е определящо", уточни Симеон Дянков. Въвеждането на акциза е записано в промените в Закона за акцизите и данъчните складове, които днес бяха одобрени от правителството.
Решение дали ще има коледни добавки ще има до края на ноември, след като приключи анализът за увеличението на пенсиите през следващата година и за увеличението на минималното обезщетение за майчинство, стана ясно от думите на министъра на финансите. Според социалния министър Тотю Младенов е одобрено увеличение на минималната заплата на 290 лв. от 1 април. Младенов обеща и увеличаване на най-ниските пенсии, макар мярката да не е записана в проектозакона за бюджета, качен на интернет страницата на МФ.
В проектобюджета за 2012 година се залага дефицит от 1,35 на сто и икономически ръст от 2.9 на сто. http://banks.dir.bg
 


Сходни връзки

Все пак ще има акциз за метана | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Все пак ще има акциз за метана
Автор: Anonymous да 2011-11-01 @ 01:09 EET
Абе това е изискване на Европейския съюз. Какво слушате този-онзи. ;-)
Все пак ще има акциз за метана
Автор: Anonymous да 2011-11-01 @ 08:41 EET

П-точно - вземат ни едни пари, за ни ги дадат като подаяния


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди