изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:23 EET
Почитаме Деня на народните будители    
НовиниДнес е Денят на народните будители.  Посветен е на делото на книжовниците, просветителите, на борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал - Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, поп Пейо, Матей Граматик, Св. Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и още стотици радетели за народна свяст и българско самосъзнание.

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 г. в Пловдив.

От 1 ноември 1923 г. с указ на цар Борис Трети е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи.

През 1945 г. е забранен. Честването му се възобновява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-то Народно събрание на 28 октомври 1992 г., когато е обявен официално за Ден на народните будители и за неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

"Обществото на знанието и хуманизмът на XXI в." е темата на деветата научна конференция, която организира в Деня на народните будители Университетът по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ).

Книжовността, книгата и четенето, културно-историческото наследство в условията на обществото на знанието са проблемите, на които е посветен научният форум.

Докладите от конференцията се публикуват в сборник от университетското издателство "За буквите - О писменехь", което издава научна литература и едноименния илюстрован вестник за книжнина, култура и културно-историческо наследство, с международна редколегия, в която участвуват едни от най-известните слависти и старобългаристи.

Единствен по-рода си, в. "За буквите - О писменехь" излиза два пъти годишно - за Деня на славянската писменост 24 май и за Деня на народните будители 1 ноември. 

http://m.vesti.bg

ДНЕС ЧЕСТВАМЕ ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ. СЪБУЖДА ЛИ СЕ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД, ИЛИ СЪВСЕМ СЕ ОДРЯМА ОТ НЕСИГУРНОСТ И НЕДОИМЪК? НЕКА ПОЗДРАВИМ С ПРАЗНИКА ХОРАТА, ЗА КОИТО СМЯТАМЕ, ЧЕ БУДЯТ БЪЛГАРЩИНАТА У НАС !!!

 


Сходни връзки

Почитаме Деня на народните будители | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди