изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:18 EEST
Учени протестираха срещу Дянков с въжета на шиите    
Общество

"Срещу нас се прилага геноцид с този бюджет за 2012 г.", заяви проф. Никола Малиновски - директор на Института за оптични материали, който, както и другите негови колеги, си сложи символично въже на шията, предаде БГНЕС.



В Деня на будителите учените от Националния археологически институт и Института за оптични материали и технологии при БАН излязоха на протест днес пред Археологическия музей в София. Те се възпротивиха срещу намаления с 5 млн. лева бюджет на академията за догодина. Миналата седмица председателят на БАН акад. Никола Съботинов заяви, че планираната бюджетна субсидия от близо 55 млн. лева е крайно недостатъчна за нормалното й съществуване, а от 540 лв. средната заплата ще намалее до 478 лв. През последната година и половина заради ниските заплати и недостига на средства академията са напуснали 1416 души.

"Срещу нас се прилага геноцид с този бюджет за 2012 г.", заяви проф. Никола Малиновски - директор на Института за оптични материали, който, както и другите негови колеги, си сложи символично въже на шията, предаде БГНЕС.

"Очевидно за финансовия министър г-н Дянков ние умираме, но не умираме достатъчно бързо. Схемата му за финансиране на БАН е някакъв безумен експеримент, а бюджетът ни според него за 2013 г. трябва да бъде още по-нисък", възмути се професорът.

Около 100 души учени и изследователи издигнаха плакати, на които пишеше: "Хвалите се пред света с труда ни, престанете да се гаврите с него у нас", "Като убивате археологията, подкрепяте иманярството", "Ние археолозите обогатяваме държавата, а държавата ограбва труда ни" и др.

Притиснати сме до стената с този бюджет. Субсидията покрива само заплатите ни, оплака се и директорът на Националния археологически институт и музей доц. Людмил Вагалински. Той уточни, че няма средства дори за сградата на Археологическия музей, която е на 500 години и никой в държавата не ги пита как я поддържат.
"Средната брутна заплата при нас е малко над 500 лева, както в цялата академия", добави Вагалински и направи сравнение с Румъния, където средната заплата на учените е между 700 и 800 евро.

По-късно днес БАН ще проведе вечерно шествие със свещи.

Парите за образование в бюджета за 2012 г. се увеличават с 50 млн. лева нетно, от тях около 40 млн. ще отидат за увеличаване на стандартите в средното образование, а останалата част е за фонд "Наука", каза вчера след приемането от МС на проектобюджета самият Симеон Дянков. Неговото мнение е, че ако има качествени научни проекти, те ще намерят пари за финансиране.

"Ние не можем да искаме нищо, защото те си имат закон за БАН, има си ръководство и то трябва да реши какво да прави - или ще подкрепят най-добрите институти, които наистина имат добра оценка и трябва да се свържат с университетите - ако го направят, тези 55 млн. лв ще им стигнат, или ще раздават на всички на калпак и ще разглеждат академията като социална институция", коментира днес министърът на образованието и науката Сергей Игнатов.

Той изтъкна, че на всеки учен в БАН са пада по човек и половина обслужващ персонал и субсидията би трябвало да се реформира по посока на учените, цитира го БТА.
"Ако учените в академията са 2900, колкото казва нейният председател, извън учените има и 1100 души със средно образование и обслужващият персонал заедно с тях е шест хиляди и нещо - близо 7000", уточни Игнатов и добави, че ако е служител в БАН, ще постави тези въпроси на ръководството, за да бъде съкратен част от техническия персонал.

По повод опасността метеоролозите да спрат работа поради липсва на средства той заяви, че в НИМХ-БАН има над 700 служители, от които учените са около 60-70, и се използват много остарели методи на изследване.
"Трябва да попитат предишните ръководства - защо в годините, когато имаше излишъци и те се харчеха, не беше купена хубава техника", каза още министърът.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов също говори по проблема с БАН пред bTV: "Вече трета година едно и също само чувам - пари, пари, пари. Имат си управително тяло, ами в условията на криза да направят така, че и те да си изкарват пари. Нека да кажат колко пари са изкарали от европейски програми. 7 млрд. евро има в Брюксел само за наука и няма ограничения за коя държава са. Да, повече даваме за образованието, ама това не е брашнен чувал, само да тупаш, да тупаш, да казваш - дай, дай. Всеки иска пари!".

www.dir.bg

 


Сходни връзки

Учени протестираха срещу Дянков с въжета на шиите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди