изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-12-05 @ 07:03 EET
Окръжен съд – Добрич, разглежда дело за смърт на велосипедист, след катастрофа    
Ред и сигурностОкръжен съд – Добрич, даде ход на наказателното дело срещу 59-годишния Иван Д. Ив. от Добрич. Той е подсъдим по обвинение на Окръжна прокуратура, за това, че на 10.11.2009 г. по главен път гр. Добрич – гр. Варна, на около 500 метра преди разклона за с. Стефаново, около 17,30 ч. при управление на лек автомобил „Рено Клио” е нарушил правилата за движение по пътищата, визирани в

 чл. 20, ал. 2 от Закона за движение по пътищата: „Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението”, и по непредпазливост е причинил смъртта на 34-мъж от с. Любен Каравелово, община Аксаково.

Окръжен съд – Добрич, конституира като частен обвинител 18-годишната дъщеря на пострадалия и разпита 7 свидетели и 1 вещо лице, изготвило 2 автотехнически експертизи. Отсъствието на две вещи лица от състава на съдебно-медицинските експертизи и комплексната трасологична, автотехническа и медицинска експертиза наложи отлагане на делото за 28.11.2011 г..

Обвинителният акт срещу Иван Ив. е внесен в Окръжен съд – Добрич, на 28.09.2011 г. В него е посочено, че на 10.11.2009 г. около 17,30 ч. при настъпващата тъмна част на денонощието подсъдимият е управлявал личния си лек автомобил „Рено Клио” в посока към град Варна. До него седяла свидетелка по делото. Наближавайки разклона за с. Стефаново, на около 500 метра преди него и на прав участък от пътя „Реното” се разминало с колона от насрещно движещи се автомобили. В същото време по същия път и посока се движел пострадалият с велосипед „PHOENIX FLIRT”. Колелото не било оборудвано със светлоотразители. Иван Ив. шофирал на къси светлини със скорост 80 км в час. Той не забелязал движещият се пред него велосипедист и последвал удар между двамата. В резултат на удара било спукано предното панорамно стъкло на лекия автомобил в дясната му част. Подсъдимият веднага спрял и заедно със спътничката си видели пострадалия. Те съобщили за инцидента на телефон 112. Пристигналият екип на „Бърза помощ” отвел 35-годишния в МБАЛ – гр. Добрич, и където бил лекуван до 02.12.2009 г. След изписването му пострадалият бил настанен в дома на брат си в с. Любен Каравелово, област Варна. На 28.12.2009 г. състоянието му започнало да се влошава, но не била потърсена медицинска помощ, защото нямал личен лекар. На 08.01.2010 г. близките му повикали „Бърза помощ” и 35-годишният бил отведен в УМБАЛ „св. Марина” в гр. Варна, където починал същия ден.

Назначените химически експертизи установили, че подсъдимият Иван Ив. не бил консумирал алкохол, а пострадалият имал в кръвта етилов алкохол с концентрация 4,36%.

Според съдебно-медицинската експертиза на живо лице 35-годишният е получил контузия на мозъка, довела до разстройство на здравето, временно опасно за живота, и счупване на двете кости на лявата подбедрица, довело до затруднение на движението от около 3-4 месеца, а останалите увреждания са обусловили временно разстройство на здравето, неопасно за живота.

Втора съдебно-медицинска експертиза установява, че по време на престоя в домашни условия състоянието му прогресивно се е влошило и са настъпили усложнения от пролежаването. Съчетаната травма е довела до развитие на възпалителни промени в белите дробове и оформяне на белодробен абсцес, който е обусловил непосредствено настъпването на смъртта.

Комплексната експертиза установява механизма на пътнотранспортното произшествие.

 


Сходни връзки

Окръжен съд – Добрич, разглежда дело за смърт на велосипедист, след катастрофа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди