изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-23 @ 03:35 EEST
"Класа": Поискаха касиране в 9 области    
НовиниПоискаха касиране на изборите в девет областни града, съобщава "Класа". В Кърджали по разпореждане на Административния съд е започнало повторно преброяване на всички действителни бюлетини, пуснати за кандидатите за кмет на Кърджали от ДПС и ГЕРБ - Хасан Азис и Илия Илиев. Там ще бъдат преброени и 1850 недействителни бюлетини. Издигнатият от БСП претендент за кметското кресло в София Георги Кадиев е внесъл жалба, заради нарушения при броенето на протоколите в ОИК. Според социалистическата партия, в столицата са констатирани изчезване на протоколи и неточности при попълването им.

Освен в София от БСП са подали жалба за вота във Варна. Очаква се партията да оспори в съда и резултатите от изборите в Силистра и Кюстендил. Кандидатът на БНД в Плевен Найден Зеленогорски е направил искане за повторно преброяване на резултатите. Същото са пожелали от ВМРО-НИЕ в Пловдив, където техният кандидат Славчо Атанасов загуби с около 2000 гласа от издигнатия от ГЕРБ Иван Тотев.

От ГЕРБ обявиха несъгласие с резултатите от вота в Шумен, а неуспелият им кандидат Димитър Александров се позовава на несъответствие между вписаните числа за брой гласували и брой подадени бюлетини.

Отделно сборът от гласовете за отделните кандидати не отговарял на броя подадени действителни бюлетини. Жалба за касиране на вота за общински съветници от местния областен управител Кирил Костов са внесени и в Добрич.

"24 часа" отразява коментарите на няколко политически лидери. Мартин Димитров напада Костов, иска вот на доверие от своите, той е категоричен, че СДС ще преосмисли всички партньорства, без изключение.

"Омръзна ми СДС да носи чужди грехове", споделя Димитров.

Сергей Станишев смята, че "искането на оставки в този момент е саботаж на постигнатото от партията. Сега трябва да награждаваме, дясното беше смазано, ние сме единствената алтернатива на едноличния режим", обясни лидерът на червените.

А обещанието на Ахмед Доган - ДПС да подкрепи на балотажа кандидата за президент на БСП, срещу което да получи една въздушна целувка, е донесло на Ивайло Калфин и на вицето му Стефан Данаилов поне 76 140 гласа.

Изданието цитира премиера: "Първанов и Доган бяха заедно на вота срещу Станишев".

"Позитано" 20 се нажежи до червено, бесепари искат оставката на Станишев, е контропунктът на "Новинар" по темата. Недоволни гласове срещу лидера на БСП Сергей Станишев се надигат в социалистическата партия. Висши активисти вече заговориха за оставката му.

По непотвърдена информация става въпрос за кръга около ексвътрешния министър Румен Петков. Недоволните най-вероятно ще изчакат конгреса на партията и новия отчет на изборния цикъл, който е в началото на следващата година.

"Класа" публикува прогноза на ЦИР: "Ръстът на БВП ще е до 2% през 2011 г. и под 2,5% догодина".

През третото тримесечие на тази година растежът на българската икономика ще е в диапазона 1% - 1,5%, а за годината - под 2 на сто. Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) за 2012 г. едва ли ще да бъде повече от 2,5%, като се имат предвид данните към момента за България и икономическата обстановка в Европа.

Това заяви Георги Прохаски, председател на Центъра за икономическо развитие (ЦИР). По думите му започва тенденция на балансиране на структурата на растежа, като от една страна, приносът на промишлеността в производството на БВП ще намалява, но ще се балансира от растеж в услугите. Ще се свива приносът на нетния износ, но ще расте вътрешното търсене.

И премиерът призна за свръхпривилегиите на военни и полицаи, пише "Сега". За пръв път и Бойко Борисов се съгласи, че военни и полицаи се радват на извънредни привилегии. Вчера той подкрепи принципно искането на бизнеса тези служители да получават при напускане на системата най-много 15 заплати, а не както е сега до 20.

"Има риск да повлече много хора, които да напуснат, но пък е по-справедливо", каза Борисов. По данни на НОИ военни, полицаи и някои служители на съдебната власт излизат в пенсия средно с 13 г. по-рано от работещите в масовата III категория труд, но пък парите им са почти два пъти повече от средните пенсии.

В същото време държавата плаща за тях само 3% по-висока вноска, докато за работещите при първа категория труд в частния сектор работодателите внасят допълнително още 12% в професионални фондове.

Разходите само за пенсии на привилигированите държавни служители са над 503 млн. лв. За 2011 г. са предвидени над 223 млн. лв. За 2012 г. са около 205 млн. лв.

"24 часа" изяснява: Пестят 35 млн. лв. от военни и полицаи, дават ги за пенсии.

От догодина на хората от МВР, полицията, ДАНС и други служби при пенсиониране ще се изплаща обезщетение в размер на 75% от заплатата, която са вземали, докато са били на работа.

"Идеята на финансовото министерство е да се търсят всякакви смислени начини за освобождаване на допълнителен финансов ресурс, с който, особено по време на криза, да се помогне на социално уязвимите групи от населението.

Националната сигурност минава през социалната сигурност и по-доброто образование. Това никой не се е осмелил да го прави, никой не би искал и да го прави, но времето е такова", заяви премиерът.

Пред "24 часа" източници от Министерството на финансите споделиха още, че ако предложението за орязване на тези обезщетения се приеме, с освободеният финансов ресурс догодина може да се мисли за увеличение на всички пенсии, а не само тези до 200 лв., както и на майчинските.

Предстоящите промени няма да засегнат категории хора, които полагат тежък труд като например пожарникари, миньори и др.

БАН провеси бесилки заради орязан бюджет, информира "Труд". В Деня на будителите учените от академията излязоха на протест, като символично опънаха бесилки пред Археологическия музей, точно под прозореца на образователния министър, напомняйки за умиращата наука.

В отговор министърът уточни, че в БАН работят 2950 учени, а останалите служители до 7000, колкото е щатът там, са обслужващ персонал. Или на 1 учен се пада по чистачка и половина. "Труд" установи, че чистачките са 40, а 4500 са хората, които нямат научни титли работят в БАН.

Слагат нов ред във фактурата на тока, съобщава "Монитор". От новото подреждане ще става ясно колко точно плаща българският потребител, заради сключените преди 10 г. дългосрочни договори за изкупуването на тока от ТЕЦ "AES Гълъбово" ("Марица - изток 1") и "Контур Глобъл Марица - изток 3".

И двата договора са 15-годишни, а цената на енергията по тях е многократно по-висока от тази на АЕЦ "Козлодуй" и на държавната ТЕЦ "Марица - изток 2". Сега във фактурите има два реда - за зелена и за кафява енергия. От тях става ясно колко плаща всеки от нас за тока, произвеждан от слънце вятър, вода и биомаса, както и от топлофикациите, които разполагат с когенерационни мощности.

Поредният нов ред в сметките за тока ще стане факт, след като ДКЕВР приеме промените в Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия, която беше обсъдена вчера. Най-вероятно той ще се появи във фактурите от 1 юли 2012 г., когато влизат и новите цени на тока.

"Капитал Daily" развива енергийната тема със заглавието: "ЕРП-тата и НЕК оспориха идеята за таван в надценката на тока". Основната критика на дружествата е за предвижданата надценка до 5% върху покупната цена на електроенергията, с което напълно се променя досегашният начин на ценообразуване.

В интервю за "24 часа" д-р Стефан Константинов, министър на здравеопазването, коментира предстоящите промени в ресора си, ще има:

"По-малко болници, но да лекуват от А до Я. Предишни екипи са похарчили 500 000 лв. за неработещ сайт - регистър за доктори и клиники. Лечебните заведения ще получат повече пари, но ще им прехвърляме и повече дейности. Нека да намалят приема и да лекуват само сериозни случаи. Клиничните пътеки да останат само като алгоритми, за пациента е добре, че няма да минава по измислени "пътеки". Следя от компютъра си какво вписват в новия кардиорегистър", изброява министърът.

10-те милиона за Спешна помощ били незаконно взети от осигуровки, съобщава на първа страница "Новинар". Правителството увеличава средствата за здравеопазване по незаконен начин. Това заяви шефът на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

В проектобюджета за 2012 г. се предвиждат 10 млн. лв. повече за здравната система. Средствата ще отидат основно за увеличение на заплатите в Спешната помощ, както и за повишаване на качеството на медицинските услуги там. Според председателя на съсловната организация обаче въпросните средства незаконно се прехвърлят от здравните осигуровки, които хората плащат, към ресорното министерство.

"Дума" алармира: "Държавата бяга и от спешната помощ. 90 млн. от здравната каса догодина се трансферират към министерството".

Ползването на здравни вноски за спешна помощ е в нарушение на закона за здравното осигуряване, защото от тези средства ще се възползват и хора, които не се осигуряват здравно, категоричен бе пред "Дума" д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

В страната има над 1,3 млн. неосигурени, а по-голямата част от тях ползват медицинска помощ главно чрез спешните отделения на болниците.

http://m.vesti.bg/

 


Сходни връзки

"Класа": Поискаха касиране в 9 области | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди