изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:28 EET
Неконтролирано ядрено делене в един от реакторите на "Фукушима-1"?    
По света

Преди два дни представител на японското правителство изпи пред очите на слисани журналисти чаша пречистена радиоактивна вода от подземните помещения



Компанията "Тепко", оператор на авариралата атомна централа "Фукушима-1", е започнала да вкарва смес от вода и борна киселина във 2-ри реактор, където е възможно да е протекла реакция на ядрено делене, съобщава АФП.

Инжектирането на сместа е превантивна мярка, уточни говорител на компанията.

Ядреното делене е процес, който обикновено протича в ядрените реактори, но по контролиран начин. В случая има предположения за неконтролиран ядрен разпад.

Компанията увери, че температурата и налягането във вътрешността на реактора, както и нивото на радиацията не са се променили значително.

Три от шестте реактора на централата бяха повредени при труса и цунамито от 11 март. Пострада и басейнът за отработено ядрено гориво на 4-ти реактор.

Причина за авариите беше прекъсването на електрозахранването за централата, заради което спря системата за охлаждане.

Опасенията, че във 2-ри реактор може да е имало ядрено делене, се появиха след откриването на газ ксенон-133 и ксенон-135, които се отделят при този процес.

Тези субстанции се разграждат в рамките на пет до девет дни,

което означава, че ядреното делене, което може би ги е произвело, е станало съвсем скоро.

На този етап е трудно да анализираме точно какво е станало, тъй като никой не знае в какво състояние и къде точно се намира горивото, което се стопи в реакторите след 11 март, обясни пред АФП френски ядрен експерт.

Новата авария се случва в момент, когато благодарение на мерките, взети в последните месеци за охлаждане на реакторите, температурите в тях бяха сведени под 100 градуса - условие за студено изключване на реакторите до края на годината. Такава цел си постави операторът на централата.

Преди два дни представител на японското правителство изпи пред очите на слисани журналисти

чаша пречистена радиоактивна вода от подземните помещения

на "Фукушима-1". Висшият чиновник направи това на пресконференция в обединения щаб по ликвидирането на последствията от ядрената криза в отговор на искането на редица репортери да докаже нагледно, че тази вода вече не е опасна за човешкото здраве.

Зам.-началникът на апарата на правителството Ясухиро Сонода увери, че е решен въпросът с нискорадиоактивната вода в подземните помещения на 5-и и 6-и реактор. Те не пострадаха при земетресението и сега са в състояние на "хладно спиране".

В тях обаче се насъбра вода с ниска радиоактивност от почвата и от вълните цунами. В подземните помещения на реакторите от 1-ви до 4-ти, обаче, са се натрупали, според различни изчисления, между 80 хил. и 175 хил. тона радиоактивна вода, които предстои да бъдат пречистени с помощта на сложна система.

http://www.vesti.bg

НОВО ВИДЕО ОТ УЖАСЯВАЩОТО ЦУНАМИ В ЯПОНИЯ ОТ 11.03.2001

НОВО УЖАСЯВАЩО ВИДЕО ЗА ЦУНАМИТО В ЯПОНИЯ ОТН 11.03.2011

ВСИЧКО ЗА УНИЩОЖИТЕЛНОТО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ЯПОНИЯ /ВИДЕО/

 


Сходни връзки

Неконтролирано ядрено делене в един от реакторите на "Фукушима-1"? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди