изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 04:33 EEST
ЗАПОЧВАT ПРОВЕРКИ НА ЗИМНИТЕ ХИЖИ    
Туризъм

Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва проверки на хижите в зимните курорти, съобщиха оттам. Инспекторите ще проверят категоризирани ли са работещите туристически спални, хижи и учебни центрове и отговарят ли предоставяните в тях услуги на дадената им категория. На проверка подлежат и прилежащите към хижите заведения за хранене – бюфетите, както и столовите с и без сервитьорско облужване. 



Продължават и проверките в хотелите и заведенията за хранене и развлечения на територията на зимните курорти. В заведенията инспекторите ще следят за наличие на лист и карт-меню, а в хотелите – за предоставяне на ценоразпис на предлаганите в тях допълнителни услуги. Удостоверението за категоризация трябва да е поставено на видно място, за да може туристът да се увери, че посетеният от него обект е категоризиран.

Целта на инспекциите преди началото на активния сезон е да се установи актуалното състояние на туристическите обекти, в които се очакват повече посетители през зимата. При несъотвествие с нормативните изисквания ще бъдат налагани санкции и вземани необходимите мерки за преустановяване на нарушенията.  

От комисията дават някои полезни съвети преди да резервираме почивка в зимните курорти. Единият е, когато избираме маршрут за планински преход, да се уверим, че хижите, през които планираме да преминем, работят. Справка може да се направи в регистъра на категоризираните туристически обекти, публикуван на сайта на бившата Държавна агенция по туризъм в секцията „Национален туристически регистър”. Другата препоръка е да се запознаем с различните видове туристически хижи и разликите в качеството на предлаганите в тях услуги, за да не останем разочаровани при посещението си на място. 

Туристическата хижа, например, е обзаведена с мебелировка, съоръжения, съдове и прибори от първа необходимост за самостоятелно обслужване. Туристическата спалня има най-необходимата мебелировка за предлагане на основни и допълнителни туристически услуги и предоставя туристическа, краеведска, екологична и друга информация. Туристическите хижи и спални могат да бъдат категоризирани от един до три еделвайса.

Туристическият учебен център е оборудван за провеждане на обучение по различни видове туризъм, алпинизъм, ориентиране, спелеология, водни ски и други спортове. Разполага с учебни и спортни зали, методични кабинети, библиотека и др. Той може да бъде с категория два или три еделвайса.

От КЗК посочват, че различните видове заведения за хранене към туристическите хижи също предлагат различно ниво на обсужване. Туристическата столова предлага ограничен асортимент от кухненска продукция, сладкарски, тестени и други изделия, пиво, топли и студени безалкохолни напитки предимно на самообслужване. Туристическият бюфет разполага с ограничен асортимент от готови и пакетирани хранителни стоки, студени и топли сандвичи, тестени и захарни изделия, пиво, топли и студени напитки. Туристическите столова и бюфет са с категория един или два еделвайса.

Туристическата столова със сервитьорско обслужване има разнообразен асортимент от кухненска и сладкарска продукция, безалкохолни и алкохолни напитки, пиво, топли напитки и др. Освен това за нея са задължителни лист- и карт-менюта, мека мебел, украса, гардероб и др. Тя е два или три еделвайса.

Ако е планирана почивка в планински хотел, е добре предварително да съберете повече информация за няколко алтернативни обекта, които отговарят на Вашите нужди. Проверете дали тези обекти са категоризирани и какви са условията в тях и допълнителните услуги, които евентуално бихне желали да ползвате. Съветваме Ви да потърсите в интернет форуми мнения на хора, които вече са ги посетили, за да се запознаете с техните впечатления от престоя им там.

Най-добрият вариант е да се направи резервация през регистриран туроператор. Изискайте от него сертификата за застраховка, която да покрие отговорността му за причинени вреди вследствие неразплащане с контрагентите му, неплатежоспособност или несъстоятелност. Настоявайте  предварителната информация за избрания от Вас пакет да Ви бъде предоставена в писмен вид, да Ви бъдат издадени договор за пътуването и ваучер, както и документ за платената сума. НДТ

 


Сходни връзки

ЗАПОЧВАT ПРОВЕРКИ НА ЗИМНИТЕ ХИЖИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди