изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:51 EEST
ПЕНСИОНЕРИ И МАЙКИ - ПОСЛЕДНА ГРИЖА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДО ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ ПРЕЗ 2013 Г.    
ПарламентОсъвременяване на пенсиите се предвижда да има едва през 2013–2014 г. Може да има и други възможности за вдигане на пенсиите по-рано, но само при данни за икономически растеж у нас.  Това каза на парламентарния контрол министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов в отговор на въпрос от депутата от БСП Драгомир Стойнев, предаде „Фокус”.
Дни по-рано и финансовият, и социалният министър заявиха, че в бюджета са заложени нови 250 млн. лв. за увеличаване на пенсиите.


Част от тази сума включвала и увеличените вдовишки пенсии през тази година. Предложението на Тотю Младенов бе да бъдат увеличени най-ниските пенсии, докато министър Дянков каза, че предпочитал процентно увеличение на всички.  Според Младенов около 1,2 млн. пенсионери в България от общо 2,2 млн. получават пенсии до 200 лв. и първо трябва да се мисли за тях.

Увеличаването на размера на пенсиите остава приоритет на правителството, но постигането на тази цели може да се осъществи поетапно, каза Тотю Младенов. В понеделник трябва да са готови разчетите на Симеон Дянков, от които ще стане ясно дали ще има увеличение на пенсиите. Не е коментиран въпросът за увеличение на вдовишките добавки, за които бе обещано да се вдигнат и втори път през 2012 г.

Драгомир Стойнев обаче настоя да получи ясен отговор дали през 2012 г. хората със 136,08 лева пенсии (най-ниската в страната), които живеят на прага на оцеляването, ще получат някаква финансова подкрепа от правителството.
В отговора си социалният министър акцентира, че България в условия на икономическа криза вдига минималната заплата от 1 май 2012 г. - от 270 на 290 лева.
„Всички усилия, които полагаме в момента, Министерството на финансите най-вече, е да видим какви са възможностите да увеличим най-ниските пенсиите. Националният съвет за тристранно сътрудничество ще гледа в понеделник окончателно тези параметри”, каза Младенов.

Въпросът за допълнителни средства за майките е обсъден неформално в Министерски съвет.
"Търсим и за тях. Над 16 млн. лв са необходими допълнително, за да могат да се увеличат", каза Младенов.
Пак в понеделник министърът твърдо обеща, че ще има повишение и на майчинските. От заседанието на МС стана ясно, че парите ще бъдат спестени от орязването на бонусите на военни и полицаи при пенсионирането им. От МВР и МНО обаче се пребориха това да не се случи.

Според Драгомир Стойнев е явно, че социалната политика не е приоритет на това правителство. „Живейте и вие един месец със 136 лева и осем стотинки и ще видим дали социалната политика няма да ви стане приоритет”, коментира депутатът. Според него в сегашния бюджет ясно е записано, че няма да има повишение на пенсии.

Социалният министър Тотю Младенов отхвърля идеята на икономиста Петър Ганев майките да губят дните за платен отпуск, когато са излезли в майчинство, стана ясно още днес. По думите на Младенов тази тема не е важна и има други проблеми за решаване. „Не ги коментирам тези хора, не сме опрели до тези дребни неща", категоричен е социалният министър, цитиран от Дарик. По думите му в момента има много по-важни неща за решаване.

http://dnes.dir.bg/

 


Сходни връзки

ПЕНСИОНЕРИ И МАЙКИ - ПОСЛЕДНА ГРИЖА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДО ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ ПРЕЗ 2013 Г. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.45 секунди