изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 07:59 EEST
ДОБИВ НА ШИСТОВ ГАЗ ПРЕДИЗВИКАЛ 50 ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ    
По света

Добивът на шистов газ от енергийната компания Cuadrilla Resources на западното крайбрежие на Великобритания е предизвикал около 50 слаби земетресения в графство Ланкашир и в частност в курортния град Блекпул. Съобщението е на The Independent.



Вестникът се позовава на отчет на независими експерти, поръчан от самата Cuadrilla Resources. В него се казва, че действията на тази компания „с висока вероятност” могат да доведат до земетресения в графство Ланкашир. Най-силните от тях, с магнитуд 2,3 и 1,4, са станали на 1 април и 27 май тази година. Според авторите на доклада за 8 месеца общо са станали около 50 подземни труса.
Cuadrilla Resources използва технология за хидравлично разкъсване на пластовете. Тя предвижда вкарване в сондажа под високо налягане на вода, пясък и киселина, за да се увеличи обемът на постъпващия газ от находището.
Шефът на компанията Марк Милър признал, че дейността им наистина е могла да предизвика около 50 труса, които обаче се оказали незначителни. Според неговите думи сега компанията е преустановила дейността си с използване на технологията на хидравлично разкъсване и обсъжда с властите резултатите от отчета.
Авторите на доклада обръщат внимание, че земетресения до 3,0 няма да доведат до разрушения и човешки жертви. От енергийната компания уверяват, че дори и да стават трусове, те няма да превишават 2,6.
Cuadrilla Resources заема лидерски позиции по добив на газ сред британските компании. Обемът от запаси в находището в района на град Блекпул може да достигне 5,66 трилиона кубометра. Ако тази информация се потвърди, то Великобритания ще стане най-голямата европейска страна по запаси от шистов газ. /БЛИЦ

 

ОЩЕ ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ

 

 


Сходни връзки

ДОБИВ НА ШИСТОВ ГАЗ ПРЕДИЗВИКАЛ 50 ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди