изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:11 EEST
БДЖ готви ефективна национална стачка    
Новини Синдикатите в БДЖ замислят ефективна национална стачка заради предстоящите съкращения. Влаковете в цялата страна ще спират по 8 часа на ден.  Само дни след обявените от ръководството на БДЖ  съкращения на повече от 2000 души, идва и отговорът на синдикатите - ефективна стачка със спиране на влаковете в цялата страна. Единственото условие, което трябвало да спазят синдикатите, е да уведомят ръководството на компанията седем дни преди спирането на влаковете. Затова стачката ще започне най-рано след седмица, съобщи bTV.

Розен Зарков, председател на федерацията на транспортните работници при КТ „Подкрепа”, коментира, че в понеделник на пресконференция ще обявят пред медиите датата, от която ще започне стачката и колко време ще продължи.

Зарков посочи, че причините за стачката са липсата на социален диалог с ръководството на компанията и реформата, която води до унищожаването на железницата, предаде "Фокус".

„В момента искат да съкратят 2000 души, а при нас нищо не е обсъждано на тази тема. Критериите, по които ще бъдат съкращавани хората, не са съгласувани с нас”, каза Зарков. По думите му другите проблеми са липсата на преговори за Колективния трудов договор, осигуряването на работни облекла.

Информацията за ефективна национална стачка и спиране на влакове потвърди и синдикалният лидер Петър Бунев, цитиран от Дарик радио.

В понеделник ще се реши откога започват протестите, но със сигурност ще са този месец, посочи той. Причините за стачните действия са липсата на социален диалог с ръководството на компанията и съкращенията на над 2000 души. Все още не е сключен и Колективният договор, за който синдикатите настояват от пролетта, подчерта синдикалистът. Той добави, че се очаква всички засегнати да протестират.

На въпрос под каква форма ще е протестът, Петър Бунев заяви: „Нашата форма е една – формата е ефективна стачка, спиране на влакове. На този етап не се знае колко време ще продължат стачните действия. Нещата ще бъдат поети от стачни комитети, те ще ръководят и ще определят нещата”.

Вчера и сандикалните лидери Димитър Манолов и Пламен Димитров коментираха в ефира на Българското национално радио, че очакват напрежението в железниците да ескалира.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

БДЖ готви ефективна национална стачка | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди