изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:38 EET
ГЕРБ гласува унищожителен за БАН бюджет    
Парламент

След 5 - часов дебат в парламентарната комисия по образование и наука ГЕРБ прие Законопроекта за държавния бюджет на България за 2012-та година. За пореден път управляващите не взеха предвид нито препоръките на част от държавните ВУЗ-ове, нито молбите на учените от БАН, нито критиките на опозицията, която се обяви категорично против. Кабинетът увеличава малко парите за средното и висшето образование като цяло. Парите за наука обаче са намалени.



Какви въпроси поставиха депутатите за разпределението на парите по пера. Лютви Местан от ДПС запита по каква методика се изчислява необходимата сума за осигуряване на задължителния обхват на 5-годишните. Принципно МОМН разчита на информация от общините. Остава въпросът дали достъп за децата е осигурен навсякъде. Критиките на бившия образователен министър, сега депутат от Синята коалиция Веселин Методиев се отнасят до факта, че в бюджета не е заложено никъде намерението на МОМН да внесе нов закон за образованието, каквито заявки имаше министърът. "Това е бюджет, който не отговаря на амбициите на МОМН, а на Министерство на финансите", каза Методиев. В този смисъл, според него, подкрепата му в комисия по образование би отишла за Дянков, а не за Сергей Игнатов.

Методиев заяви, че вицепремиерът води война срещу БАН и нарече "унижение" 5-те млн. лв, които БАН трябва да усвоява по проекти. БГНЕС припомня обаче, че тези пари са прехвърлени във Фонд "Научни изследвания". Това означава, че всеки ВУЗ може да кандидатства за тях с проект и няма никаква гаранции, че ще бъдат усвоени от БАН. Тезата за война срещу БАН от страна на Симеон Дянков бе препотвърдена от депутатите Станислав Станилов от "Атака" и независимия Георги Терзийски от РЗС. Министърът на образованието заяви, че категорично не приема тези твърдения. Той поиска уважение към Дянков, който отсъстваше от комисията. Според Игнатов, след два месеца ще се радваме на бюджета. Министърът е на мнение, че европейското мислене налага финансови рестрикции към БАН, защото тя попада в сферата на конкурентоспособността, а средното и част от висшето в "социалната".

По отношение на бюджета за висше образование, народният представител Валентина Богданова от КБ отбеляза въвеждането на нови критерии при финансирането. Тя запита защо се намаляват парите на добри университети като Техническия университет с около половин млн. лв. Досега парите се разпределяха въз основа на акредитационната оценка, давана от НАОА. Депутатът възрази и срещу увеличението на студентските такси. Министърът обясни, че според оценката на НАОА всички университети са добри, но тази оценка не дава представа за реализацията на студентите. Той държи да се финансират приоритетно специалности, от които бизнесът има интерес. Местан обаче обърна внимание на факта, че в СУ има направления, които не са атрактивни за бизнеса, но без тях не може. Народният представител е озадачен от отношението на управляващите към БАН. "Кажете за какво става въпрос. Една такава политика дължи обяснение. Ако щете от кумова срама, кажете едно изречение", обърна се Местан към министъра.

Депутатът отбеляза една много важна разлика – между бюджета на ДАНС и БАН. Спецслужбата има бюджет от около 75 млн. лв, а БАН – 54, а парите, които ще се дават за хуманно отношение към животните са близо 50 млн. В този смисъл и Богданова препоръча на ГЕРБ да извадят науката от списъка с приоритетите си, защото очевидно тя не е приоритет. Богданова съобщи и че се планира продажба на активите – считайте имотите на Селскостопанска академия. Няма обяснение и защо са увеличени парите за издръжката на Министерския съвет с 4 млн. лв, а на БАН са намалени с горе долу толкова. /БГНЕС

 


Сходни връзки

ГЕРБ гласува унищожителен за БАН бюджет | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди