изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:09 EET
Барозу се обяви против разцеплението ”17 на 10”    
Европейски съюз

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу каза, че трябва да се укрепят институциите на Европейския съюз и сътрудничеството между страните членки, за да се преодолее дълговата криза. В Берлин в реч пред Фондация "Конрад Аденауер" Барозу заяви, че "Европа или трябва да се промени, или я чака упадък", предаде Асошиейтед прес, citirana ot BTA.



ЕС трябва да укрепне, посочи Барозу, но предупреди, че не бива да се стига до разцепление между 17-те страни от еврозоната, от една страна, и останалите десет страни, от друга. членки. Барозу подчерта, че за блока като цяло ще е пагубно, ако в него "доминира нездравословен баланс на властта или каквато и да е форма на директорат".

„Светът се нуждае от по-силна Европа, но въпреки това някои на континента твърдят, че техните страни не се нуждаят от останалите европейски държави”, коментира европейският лидер, цитиран от "Ивнинг стандарт" и "Фокус".
„Те игнорират глобалната реалност, както и нашата обща история, която ни учи, че този континент е просто прекалено малък и взаимнозависим, за да остава разединен”, допълни Барозу.

Председателят на ЕК призова Германия, най-голямата европейска икономика, да "покаже лидерство в партньорството" в момент, когато Европа чертае пътя за изход от кризата.

Изявлението на Барозу е реакция на опасенията, че политическата и икономическа криза в Италия може да засили настроенията за разделяне на страните от еврозоната. Източник на Ройтерс от Европейския съюз каза, че германски и френски представители вече са обсъждали такава стъпка.

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че проблемите на Европа сега са толкова "неприятни", че е необходимо бързо да бъдат извършени дълбоки структурни реформи и добави, че останалият свят няма да чака Европа.
"Това значи повече Европа, а не по-малко Европа", каза Меркел на конференция в Берлин. Тя призова за промени в договорите на ЕС, след като френският президент Никола Саркози защити идеята си за Европа на две скорости, в която страните от еврозоната да ускорят и задълбочат интеграцията си, а разширяващата се група извън еврозоната да остане с не толкова тесни връзки.
Според Ройтерс това е сигнал, че някои членове на зоната може да се наложи да я напуснат.


--------------------------------------------------------------------------------
Старите” страни-членки, а не „новите” трябва да бъдат обвинявани за сегашните проблеми на ЕС, пише в свой коментар изданието „Юропиън войс”, цитирано от "Фокус".
Истина е, че България и Румъния в известна степен са разочароващите нови членове на ЕС. Корупцията и съдебните реформи са сериозни проблеми. Положението на ромите все още е тежко и проблемът засяга и другите европейски страни заради ромските имигранти. Но да бъде отхвърлен целият процес на разширяване е нелогично – България и Румъния нямаше да изчезнат от картата, ако присъединяването им беше отложено. А извън ЕС, техните реформи може би щяха да бъдат още по-бавни.
Във всеки случай, не България или Румъния заплашват бъдещето на еврото, единния пазар или спокойствието в Европа.
Не, най-сериозните проблеми са концентрирани сред „старите” членове.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Барозу се обяви против разцеплението ”17 на 10” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди