изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 07:34 EEST
Борсите отбелязаха силен спад заради еврокризата    
Новини

Голям спад на котировките показва сутрешната търговия на Токийската фондова борса. Индексът Никкей, отразяващ курсовете на водещите 225 японски компании, приключи със спад от 254,64 пункта (2.91%). Рязко спадна и индексът Топикс, който отразява цените на всички акции в елитната първа секция на борсата. Нюйоркската борса, по която обикновено се ориентира Токийската, също затвори със силен спад на котировките - основният показател за деловата активност в САЩ - Дау Джоунс, падна с цели 3,2 процента, а широкият S&P500 - с 3.67%.



Основната причина за спада са опасенията на играчите от дълговата криза в Европа и състоянието на италианската икономика.

Вчера италианският премиер Силвио Берлускони отхвърли варианта за преходно правителство и каза, че изборите няма да се проведат преди февруари, което пазарите изтълкуваха като знак за тримисечен вакуум във властта.
Президентът Джорджо Наполитано обяви, че няма съмнение, че Берлускони ще подаде оставка, и същевременно номинира бившия еврокомисар Марио Монти за пожизнен сенатор.
Монти е сред спряганите имена за бъдещ премиер. Той ще бъде възприеман като фаворит да оглави правителство на технократи с мандат да прокара икономически реформи.
Сформирането на преходно правителство е една от възможните следващи стъпки в политическата криза в Италия и е опцията, която пазарите предпочитат пред нови избори, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Вчера гръцкият министър-председател Георгиос Папандреу подаде оставка, но преговорите кой ще бъде новият премиер отново се провалиха. Така вече четвърти ден не е ясно кой ще наследи Папандреу.


--------------------------------------------------------------------------------
Пазарите се опасяват, че Италия може да стане поредната жертва на дълговата криза. Тези страхове доведоха до рекордно високи лихви по италианските държавни облигации, превишаващи прага от 7 процента. Това равнище се определя като непоносимо с времето, имайки предвид колосалния италиански дълг от 1,9 трилиона евро или 120 на сто брутния вътрешен продукт на страната.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Борсите отбелязаха силен спад заради еврокризата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди