изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 11:19 EEST
Условно наказание за добричлия, причинил катастрофа със смъртни случаи    
Ред и сигурност       1 година и 6 месеца условно лишаване от свобода при 3 години изпитателен срок ще търпи 44-годишният Живко К. Ж. от Добрич. Наказанието влезе в сила, след като Окръжен съд – Добрич, одобри сключеното между него и Окръжната прокуратура споразумение за решаване на делото в досъдебното производство. Той бе признат за виновен за това, че на 11.09.2010 г. по главен път I – 9, в посока с. Дуракулак – с. Езерец, община Шабла, при управление на лек автомобил „Фолксваген Фаетон” е нарушил правила за движение по пътищата,

 

     регламентирани в Закона за движение по пътищата и в Правилника за прилагането му, вследствие на което по непредпазливост е причинил смъртта на двама немски граждани на 58 години и средна телесна повреда на 48-годишен добричлия, изразяваща се в разстройство на здравето, временно опасно за живота на пострадалия. Живко Ж. е лишен от право да управлява моторно-превозно средство за срок от 1 година и 6 месеца.

            Прокуратурата посочва, че той е нарушил чл. 20 ал. 1 и ал. 2, чл. 21 ал. 1, чл. 25 ал. 1, чл. 42 ал. 1 т.2  и ал. 2 т. 2 и 3 от Закона за движение по пътищата, както и чл. 63 ал. 1 т. 5, чл. 77 и чл. 88 ал. 1 т.2 от Правилника за приложението му.

            Живко Ж. заяви, че признава вината си, съгласен е със споразумението и разбира последиците му на влязла в сила присъда. В последната си дума, той каза, че приема наказанието като справедливо, поради съпричиняването от страна на пострадалия немски гражданин, водач на участвалия в инцидента автомобил „Пежо”.

            Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич, пледира, че споразумението не противоречи на закона и морала. Като причина за сключването му той посочи сериозното съпричиняване на произшествието от страна на немския гражданин, водач на автомобил. Той е нарушил Закона за движение по пътищата в чл. 16 ал. 1 т.1  и чл. 37 ал.2.

            Адвокатът на подсъдимия също поиска съдът да одобри споразумението, тъй като наказанието е съобразено с вината на всеки участник в пътнотранспротното произшествие.

            Живко Ж. работи, семеен е, не е осъждан.

            Окръжен съд – Добрич, прекрати наказателното производство срещу него.

            Съдът разпореди да бъдат уведомени пострадалият и на наследниците на починалите немски граждани за съдебния акт. Те имат възможност да предявят искове за обезщетение за неимуществени вреди срещу осъдения пред гражданския съд.

            Споразумението не подлежи на обжалване и протест.

 

11.11.2011 г.                                                 Пресслужба Добрички окръжен съд

 


Сходни връзки

Условно наказание за добричлия, причинил катастрофа със смъртни случаи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди