изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 19:46 EEST
Студентите на протест заради по-високи такси    
Образование

Студентските съвети на осем висши училища обявиха, че са против увеличението на студентските такси с 16 процента, предвидено в държавния бюджет за 2012 г. Студентските съвети заявиха, че студентите у нас са около 265 000 и ако не се отмени увеличението на таксите, освен традиционните протести могат да използват и други форми, за да изразят своята гражданска позиция.



Реалното увеличение на студентските такси ще бъде с 16 процента, защото се предлага таванът на таксите, който е в размер на една втора от базовия норматив за издръжка на студент, за 2012 г. - да стане две трети от издръжката, обясни Калоян Димитров - председател на Студентския съвет на УНСС, цитиран от БТА.

През 2011 г. базовият норматив за студент се намали с 20 процента и стана 693 лева и отново, за да се компенсират университетите, се разреши вдигането на таксите до "не по-високо от една втора от норматива", посочиха студентите. Те са изчислили, че за три учебни години държавната субсидия за издръжка на студент е намаляла с близо 30 на сто, а е разрешено увеличение с 20 процента на студентските такси.

Ако в този вид се приеме проектът на държавния бюджет за 2012 г., увеличението на студентските такси в УНСС ще е с около 120 лева на година, заяви Калоян Димитров. По думите му ще има "драстично увеличение на таксите в техническите специалности, в изкуствата и в медицината", тъй като нормативът за издръжка на студентите се умножава с различни коефициенти за съответните професионални направления.

По-рано днес финансовият министър Симеон Дянков заяви, че не се притеснява от протеси. Освен студентите, за протест са готови полицаите и военните, а фермерите също не са доволни от орязаните им държавни субсидии. Учените от БАН вече протестираха с шествие срещу орязания бюджет на академията.

След изявлението на студентските съвети главният секретар на министерството на образованието Красимир Вълчев каза, че студентите са приели възможността за диференциация, но останало да се уточни какъв да бъде максималният диапазон, в който тя да сеправи. Увеличение върху базовия норматив, според него, тепърва ще се обсъжда. От министерството са склонни да търсят компромисен вариант. Сумата за стипендии през 2012 г. е 32 млн. лв. и още 18 млн. лв. по проекта, финансиран по оперативна програма "Човешки ресурси",уточни Красимир Вълчев. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Студентите на протест заради по-високи такси | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди