изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:17 EET
НЕЛОЯЛНАТА КОНКУРЕНЦИЯ И ЗАБАВЕНИТЕ ПЛАЩАНИЯ ПРОБЛЕМ В ОХРАНИТЕЛНАТА ДЕЙНОСТ    
Интервюта

Георги Панов, управител на "Федерална служба за безопасност" /ФБР/, пред НДТ



- Г-н Панов, наскоро бяхте на честванията на 10-годишнината от създаването на Националната асоциация на фирмите за търговска сигурност и охрана /НАФТСО/. Бихте ли споделили как бе отбелязана тя?
- 10-годишнината от създаването на националната асоциация, която се навършва през декември, бе отбелязана с юбилейна сесия на 4 ноември в резиденция "Бояна" в София. ФСБ е член на НАФТСО, а аз съм в Контролния съвет. На сесията присъстваха освен членовете на организацията и много гости, сред които и вицепрезидентът на Европейската конфедерация за охранителна дейност. На юбилейната сесия бяха още зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, зам.-началник на ДАНС, директорът на главна дирекция "Охранителна полиция", представители на синдикатите, на работодателски структури, на висши училища, в които се изучават специалности, свързани със сигурността.

- Кои основни проблеми в частната охранителна дейност бяха обсъдени по време на събитието?
- Проблемите бяха обсъдени в първата част на юбилейната сесия на НАФТСО. Основният проблем е нелоялната конкуренция, изразяваща се най-вече в голям дял на сивия сектор. Има много фирми, охраняващи без да имат лиценз и на цени много под законодопустимите, които биха осигурили заплати и осигуровки. Друг проблем е неплащане от страна на възложителите, като много често това са държавни и общински органи. Цитираха се случаи, в които държавата не е превела необходимите суми за заплати и осигуровки, но държавни органи в лицето на НАП и Инспекцията по труда налагат глоби на фирми за неизплатени заплати и осигуровки. Беше направено предложение към присъстващите представители на държавните институции при такава ситуация да се разработи вариант за приспадане на задълженията. Разгледана бе порочната практика по Закона за обществени поръчки. Задължението най-ниската цена да спечели е неработещо в охранителната дейност, защото печелят понякога фирми с цени, по-ниски от минималната работна заплата и осигуровката към нея. Това показва, че още при сключването на договора ще бъде нарушен законът. Друг проблем е свиването на пазара, което води до съкращаването на хора в охранителните фирми.

- Бихте ли представили накратко НАФТСО?
- Националната асоциация на фирмите за търговска сигурност и охрана е най-голямата асоциация в България, единствена работеща практически в сферата на охранителната дейност. В нея членуват над 20 000 охранители. Годишният оборот за 2010 година е над 230 милиона лева, което е почти 50 процента от законния охранителен сектор в България. Асоциацията представлява охранителния бизнес в Консултативния съвет в МВР, член е на Европейската конфедерация за охранителна дейност. НАФТСО взе дейно участие в изготвянето на новия Закон за частната охранителна дейност, въпреки че в крайния му вариант много от предложенията ни не бяха взети в предвид.

- Г-н Панов, какви са изводите, които си правите след юбилейната сесия - за мястото на Националната асоциация на фирмите за търговска сигурност и охрана?
- От много поздрави по време на тържествената част на сесията се убеждаваме, че нашата асоциацията е уважаван партньор. Сесията завърши с обръщения, в които се посочи, първо, нашето удовлетворение от това, че НАФТСО има водеща роля в частната индустрия за сигурност и убеждението ни, че въпросът на сигурността в частния сектор става все по-важен фактор. Излязохме и с настоявания с надежда, че ще се чуе гласът ни. Те са за усъвършенстване на нормативната база, промяна в Закона за обществените поръчки, прекратяване на практиката за отложени плащания за голям период и по-резултатни взаимодействия между частния сектор за сигурност и органите на МВР на национално и местно ниво.

- Какви са пожеланията Ви по повод деня на охранителя?
- Да са живи и здрави всички охранители. Успешно да популяризират нашата професия и да повишават нейния авторитет сред работодателите и гражданите.

Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 


Сходни връзки

НЕЛОЯЛНАТА КОНКУРЕНЦИЯ И ЗАБАВЕНИТЕ ПЛАЩАНИЯ ПРОБЛЕМ В ОХРАНИТЕЛНАТА ДЕЙНОСТ | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
НЕЛОЯЛНАТА КОНКУРЕНЦИЯ И ЗАБАВЕНИТЕ ПЛАЩАНИЯ ПРОБЛЕМ В ОХРАНИТЕЛНАТА ДЕЙНОСТ
Автор: Anonymous да 2011-11-12 @ 10:53 EET
"Федерална служба за безопасност- ФСБ"  голяма порнография !?
На коя федерация служи споменатата служба !? Или тоя е откачен русофил !?
ФСБ "Формация Студио Балкантон" :))

НЕЛОЯЛНАТА КОНКУРЕНЦИЯ И ЗАБАВЕНИТЕ ПЛАЩАНИЯ ПРОБЛЕМ В ОХРАНИТЕЛНАТА ДЕЙНОСТ
Автор: Anonymous да 2011-11-14 @ 13:07 EET
Че е русофил - спор няма,  че  е стар комунист - също, но вижте че 99.99% от служителите на ФСБ са без трудови договори и никой от отговорните проверяващи в града не го прави на въпрос.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди