изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:08 EEST
ДОБРУДЖАНСКИТЕ ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИ СА ГОТОВИ ЗА ПРОТЕСТ    
Земеделие

Добруджанският съюз на зърнопроизводителите в началото на седмицата е анализирал ситуацията и е представил своето становище по време на заседанието на Националната асоциация на зърнопроизводителите.  След разглеждане на становищата и на останалите браншови организации, които участват в НАЗ, бе приета и протестна декларация. С нея Националната асоциация на зърнопроизводителите обявява безсрочни национални протестни действия.



В момента изчакваме действията на правителството, за да видим дали то ще реагира на нашите искания, каза пред НДТ Орлин Панев – председател на Контролния съвет и говорител на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. В декларацията, която е във връзка с изготвянето на Националния бюджет за 2012 г., се посочва: ”правителството подписа с браншовите организации финансова рамка, която гарантираше предвидимост и устойчиво развитие на сектор „Земеделие”. При пет подписани документа, Правителството не спази нито един от тях, с което доказа, че няма МОРАЛ.
Всички в сектор „Земеделие” се чувстваме употребени и омерзени с подписване на финансовата рамка преди изборите, която не намери израз в Проектобюджет 2012 г.
Отчитайки тези факти, наяве изпъкват следните изводи:

Правителството на ПП ГЕРБ, за разлика от предишните правителства, доказа, че не иска да създава условия за устойчиво българско земеделие. За сметка на това, се пристъпва към задкулисно продаване на част от територията на Република България. Предприемането на такъв ход като антикризисна мярка при наличие на други възможности е престъпление, граничещо с национално предателство.

Недалновидната политика на Министерството на финансите, подкрепено от Правителството на ПП ГЕРБ ще доведе директно до обедняване на голяма част от населението, пряко свързано със селското стопанство и до загуба на работни места.

Повишаването на арендното плащане за декар през последните години беше пряко свързано с гарантираното национално доплащане към единното плащане на площ. Липсата на национални доплащания, които са една трета от подпомагането на декар за земеделските стопанства, ще рефлектира пряко върху намаляване на размера на рентата и до понижаване на социалния статус на много селски райони.

За пореден път алармираме обществото, че липсата на правила в сектор „Земеделие” и политическото нежелание за въвеждането им ще се отрази пагубно върху един от малкото сектори, които в период на криза, влияе положително на външно търговското салдо и приходите в бюджета. Ще протестираме с всички средства заедно с другите браншови организации в земеделието”, се казва още в протестната декларация.

По повод изказването вчера на финансовия министър Симеон Дянков, че, ако зърнопроизводителите излязат да стачкуват, парите, предвидени за тях в държавния бюджет, могат да бъдат насочени към други сфери, например животновъдите, Орлин Панев коментира, че  това е решение на правителството и зърнопроизводителите не могат да влияят на решенията му. „Ако те не желаят да се съобразят с нашите искания, които са прагматични и насочени към устойчивото развитие на сектора, а не са в частен интерес на едни или други колеги, ще реагираме адекватно”, обясни Орлин Панев. Той допълни, че зърнопроизводителите ще трябва да изчакат гласуването на бюджета, за да се види дали правителството ще се съобрази с искането да не се продава държавният поземлен фонд, така, както се предвижда. Освен това се очаква то да се съобрази и с искането за нормални правила за работа и отчитане по системата ИСАК, защото тази година 90 000 души са си загубили десетки дни от времето, а накрая се е оказало, че това е било напразно, което си е чиста подигравка с нас, коментира още О. Панев. НДТ

 


Сходни връзки

ДОБРУДЖАНСКИТЕ ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИ СА ГОТОВИ ЗА ПРОТЕСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди