изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:44 EET
Честотата на взривовете в складовете край Севлиево намалява    
НовиниВзривовете край севлиевското село Ловнидол продължават, честотата им намалява и вече е на около 15-20 минути.
Тази сутрин около 9 часа в Севлиево и околните села се чуха силни тътени. Взривили са се бивши военни складове, намиращи се между Севлиево и с. Ловнидол. Районът е отцепен и обезопасен. На мястото са кметът на общината д-р Иван Иванов, началникът на полицията Иван Узунов, екипи на пожарната и полицията.


Според първоначалната информация от шестте склада, само един е бил пълен с боеприпаси. Те са на софийска частна фирма.

Около 3 000 снаряда от калибър 152 има в склада, който е избухнал. Това каза главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев, който е на мястото на инцидента. За момента не разполагаме с информация и се надяваме да не се случи взривяване на останалите складове. Смея да се надявам, че фактът, че не е случило досега, означава, че няма да стане, посочи той.
В един склад има 125-милиметрови снаряди, в друг – патрони, има и празни помещения. По думите му - складовете са направени по всички изисквания.


Складовете, край севлиевското село Ловнидол, където от тази сутрин има взривове, се стопанисват от частното дружество "Емко", съобщи БТА. Бившите военни складове, които са взривили в близост до Севлиево, не са собственост на Министерството на отбраната повече от 10 години, потвърдиха и от военното ведомство.


Обстановката се успокоява след взривовете, няма никаква опасност за населението. Положението е овладяно. Това каза кметът на Севлиево д-р Иван Иванов, цитиран от "Фокус".
Няма пожари, взривове вече се чуват по-рядко. Районът продължава да е отцепен. Указанията на органите на МВР са, че трябва да минат 24 часа след последния взрив, за да може да се влезе в района, каза той. Около обекта има двукилометрова ограничена зона. Има обходни маршрути за движение.
По думите на кмета – в складовете има конвенционални заряди, но засега подробности не са известни. Складовете са охранявани, охраната е евакуирана успешно. По думите му – при първите взривове е имало повече притеснение и обаждания от хората. Не са известни причините за взривовете.

В складовете няма химически и радиоактивни вещества и няма опасност от обгазяване на района. Няма данни за жертви и пострадали хора. Обитателите на намиращата се в близост конна база са евакуирани, животните също. Пътуващите в посока Ловнидол и Търхово да ползват обходен маршрут от главния път и разклона за с.Буря. Все още се чуват откъслечни взривове.

Министърът на отбраната Аню Ангелов и главният секретар на МВР Калин Георгиев са пристигнали до бившите военни складове в близост до Севлиево.

На 3-ти юли 2008 г. се взриви и военен склад край Челопечене. Тотава взривовете също не доведоха до жертви, но предизвикаха многобройни материални щети. Години бяха нужни, за да бъде изчистен района от осколки и неизбухнали снаряди.

dir.bg

 


Сходни връзки

Честотата на взривовете в складовете край Севлиево намалява | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди