изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:04 EET
Силвио Берлускони подаде оставка    
Европейски съюзИталианският премиер Силвио Берлускони връчи оставката си на президента Джорджо Наполитано, предаде Франс прес. Часове по рано италианският парламент одобри окончателно обещания пред ЕС пакет от рестриктивни антикризисни мерки.
Берлускони беше освиркан при пристигането си в президентския дворец, където подаде оставка от поста премиер.
Веднага след това президентът Джорджо Наполитано ще започне консултации с политическите сили за съставяне на ново правителство, оглавено от експерта с широк международен авторитет Марио Монти, съобщи кореспондентът на БНР.



Хиляди хора са се бяха събрали по централните улици на Рим в очакване на оставката на италианския премиер Силвио Берлускони. Те размахваха италиански флагове и плакати с надписи „Довиждане, Силвио!”, предаде АФП.
Хората скандират „Оставка! Оставка!” и „Берлускони, ходи си вкъщи!”.

Някои от демонстрантите стояха пред двореца Киджи, седалище на правителството, други - пред Монтекиторио до Камарата на депутатите, трети предпочетоха двореца Квиринал, седалище на президентството, или личната резиденция на премиера Палацо Грациоли.
Пред Квиринал оркестър и хор изнесоха импровизиран миниконцерт, изпълнявайки "Алелуя" на Хендел. "Тук сме, защото сме много щастливи, че Берлускони най-сетне се маха! Чао, отивай си у дома и повече не се връщай!", викаше един от участниците. Лидерът на Виолетовия народ, опозиционното движение срещу Берлускони, зародило се в интернет - Джанфранко Маша, беше сред демонстрантите пред двореца Киджи. той каза за Берлускони: "Сега той е съвсем сам, наистина сам, изоставен от своите, но ние решихме да не го оставим и да го последваме до резиденцията му, като излезе, после до президентството, за да сме сигурни, че ще подаде оставка". "Ще му направим малък кортеж, това ще бъде като бунга-бунга за нас", пошегува се той.

Силвио Берлускони заяви тази вечер, че е дълбоко огорчен от освиркванията, които го посрещнаха при публичното му появяване след последното заседание на правителството, преди да отиде в римската си резиденция, предаде АФП. Това ми причини много болка, казал той на няколко членове на ръководството на неговата партия, събрали се в личната му резиденция.

Пред Палацо Грациоли се събраха привърженици на Берлускони. "Той е уникален, неповторим, няма равен на него", каза 25-годишен работник. Чувстваме се като сираци, заяви 54-годишна домакиня. Оставката ще бъде връчена в 21,00 ч. по Гринуич, съобщи АФП, като се позова на официално съобщение на президентството.

Берлускони, който не успя да събере мнозинство в ключов вот във вторник, обеща да се оттегли от властта, след като парламентът приеме закона. Той включва пакет от мерки за икономии, поискани от Европейския съюз, за да бъде възстановено доверието на пазарите в публичните финанси на Италия.

Готовност да подкрепят техническо правителство с премиер Марио Монти заявиха лявата Демократическа партия и центристите. Ако партията на Берлускони успее да преодолее вътрешните си противоречия по въпроса и също реши да подкрепи кандидатурата на Монти, той може да получи мандат за съставяне на правителство още в неделя. Целта на държавния глава е Италия да има ново правителство още в понеделник, за да даде знак за стабилност на международните финансови пазари.

Известният икономист Марио Монти вече работи по списъка на министрите в кабинета си и проведе неофициални консултации с лидера на Демократическата партия и със Силвио Берлускони. http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

Силвио Берлускони подаде оставка | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди