изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-12-02 @ 14:17 EET
Шистовият газ – "минимални щети" или "отрова за Добруджа"    
Коментари  Хидроразрив, хидроудар, хидравлично разбиване, разпукване или... фракинг. Зад тези звучащи странно, но еднакви по значение понятия стои технология за добив на природен газ от шистови скали чрез впръскване на вода, пясък и химикали. Шистите са разположени на голяма дълбочина и вероятно съдържат значителни количества газ – достатъчни, за да сринат международните му цени.Извличането обаче крие неизвестни и рискове, които предизвикват остра полемика между защитниците и противниците на фракинга (от англ. fracking). В петък тезите им се сблъскаха за пореден път на дискусия, проведена по инициатива на Българската стопанска камара, информационния сайт www.3e-news.net и Института за енергиен мениджмънт.

В България напрежението около добива чрез фракинг започна да се усеща през юни. Тогава правителството обяви, че след конкурс е избрало американската петролна компания "Шеврон" (Chevron) да проучва за шистов газ блок с площ близо 4400 квадратни километра край Нови пазар.

"Минимални, поправими и управляеми"

Министрите на икономиката Трайчо Трайков и на околната среда Нона Караджова в петък отново настояха проучвания за шистов газ да има, но при спазване на най-високите екологични изисквания.

Плановете на "Шеврон" трябва да бъдат разгледани по няколко процедури на българското екологично законодателство, а Караджова е поискала отговор от Европейската комисия дали може да се приложи оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), която на практика не се изисква за тези проучвателни дейности.

Ангел Славчев, активист срещу фракинга във "Фейсбук", обвини властите, че си затварят очите за съществуващ добив на шистов газ край с. Рогозина, Генерал Тошево. Екоминистърът обаче твърди, че досега във ведомството й не са внасяни документи за търсене на шистов газ и ако действително се извършват такива проучвания, те са незаконни.

"Когато те ("Шеврон" – бел. авт.) подпишат договора, това ще е основание да представят своята работна програма в министерството на екологията и там да бъдат извършени всички оценки, за които говори министърката", обясни Трайчо Трайков. Той увери участниците в дискусията, че фракингът не е по-различен от методите за конвенционален добив на газ и че се прилага от 50-те години. По думите на икономическия министър властите ще направят всичко възможно рисковете и щетите да са "минимални, поправими и управляеми".

"Ние трябва да знаем дали нашите деца ще бъдат осигурени с допълнителен енергиен ресурс като резерва", подчерта Караджова. "И за най-конвенционалния сондаж ще приложим всички процедури".

Думите на Караджова и Трайков бяха подкрепени от експертното становище на консултанта Христо Казанджиев, бивш шеф по подземните богатства в икономическото министерство. "Хидроразривът не може да предизвика замърсяване. Това е импулсно въздействие на смес от вода, пясък и малко количество химикали, което създава пукнатини в съответния пласт. Ролята на пясъка и химикалите е да не позволят на пукнатините да се затворят, преди да е извлечен газът", разказа експертът.

 


Лобиране, отравяне, радиация

Атмосферата в залата стана напрегната, след като бившият евродепутат Душана Здравкова, която се представи като защитник на гражданите на Нови пазар, заяви, че по темата не може да се води нормален диалог, тъй като Трайков нарекъл противниците на шистовия добив "лъжци". (Здравкова бе кандидат за вицепрезидент на България заедно с кандидатиралия се за държавен глава Алексей Петров - бел.ред.).

Всъщност икономическият министър изрази надежда, че форумът ще изчисти спекулациите и лъжите, които витаят в публичното пространство. Дюдюканията по адрес на министрите обаче не спряха, чуха се обвинения в лобиране в полза на чужда компания.

Екоактивистите изразиха сериозни съмнения около съдържанието на сместа, използвана за фракинга, и сеизмичното въздействие на метода. Мариана Христова, която през последните месеци беше сред организаторите на гражданските протести срещу намеренията на правителството, се усъмни, че при хидроразрива се използват отровни и радиоактивни вещества. По думите й, ако възникне пробив в бетонните пръстени на само една сонда, това ще доведе до "отравяне на цяла Добруджа", тъй като под Североизточна България е разположен голям водоносен пласт.

Христо Казанджиев обясни, че ако има следи от радиоактивност, то те се дължат на естествената радиация в отломките от скали, които попадат на земната повърхност с отпадъчните води от фракинга.


Опитът на Полша

За да помирят лагерите "за" и "против" шистовия добив, организаторите на дискусията бяха поканили полски експерти, които да споделят реалния си опит в проучванията. "По закон, който действа от януари, всеки отделен сондаж подлежи на екооценка. Всяка компания прави собствени проучвания, за да е подготвена в случай на искове срещу нея", обясни регулациите Павел Поправа, шеф на лаборатория в Полския геоложки институт.

По думите му 99.5% от нагнетяваната в земята смес е от вода и пясък, а останалите 0.5% съдържат основно вещества за смазване и превръщане на течността в гел. "Няма никакви радиоактивни добавки", подчерта експертът. Поправа призна, че по-рано са се използвали и бензени, тъй като се оказало, че са канцерогенни, компаниите вече не ги влагат в сместа.

През последните три–четири години Варшава е разрешила на 15 компании да търсят шистов газ в около 70 участъка. "Полша иска да оцени с какви количества разполага и каква част от тях са рентабилни за добив", каза полският посланик в София Лешек Хенсел. Досега в страната са направени около десетина сондажа, но до три години броят им ще достигне 200.


http://www.dnevnik.bg

ВСИЧКО ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ ПРОЧЕТЕТЕ ТУК

 


Сходни връзки

Шистовият газ – "минимални щети" или "отрова за Добруджа" | 11 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Шистовият газ – "минимални щети" или "отрова за Добруджа"
Автор: Anonymous да 2011-11-13 @ 14:04 EET
нещата взимат маи обратен ефект ...кервана си върви кучетата  си лаят
Шистовият газ – "минимални щети" или "отрова за Добруджа"
Автор: Anonymous да 2011-11-13 @ 21:18 EET
Всичко стана на "ИНАТ"
Шистовият газ – "минимални щети" или "отрова за Добруджа"
Автор: Anonymous да 2011-11-13 @ 23:48 EET

"Гражданите" както винаги са решили да еб'ат селяните. Но по-лошото е, че разпродават България, спазвайки принципа "Децата ми вече са далече, след мен и потоп ако ще да става!"

Ех, къде се родиха такива "граждани"? :(

Шистовият газ – "минимални щети" или "отрова за Добруджа"
Автор: Anonymous да 2011-11-14 @ 11:19 EET
Защо не си оставите вие управляващи децата да живеят в България и да дишт отрови, а си осигурихте достоен живот в чужбина. Това не е държава !
Шистовият газ – "минимални щети" или "отрова за Добруджа"
Автор: Anonymous да 2011-11-14 @ 14:34 EET
сега ще се види дали "полето ражда тикви, а планината хора" . Тези гъзоблизци трябва да ги изгоним от Добруджа.Не може да се трови единственото нещо , което в момента произвежда и храни региона - Земеделието. Защо вместо в шистов газ не се инвестира във възраждане на Животновъдството в района?
Шистовият газ – "минимални щети" или "отрова за Добруджа"
Автор: Anonymous да 2011-11-15 @ 14:01 EET
Примерът от Полша е прекрасен, но там имат Държава, а не сбирщина хайдуци, готови и майка си да продадат за шепа жълтици. :(
Шистовият газ – "минимални щети" или "отрова за Добруджа"
Автор: Anonymous да 2011-11-16 @ 08:22 EET

ХОРАААА СЪБОДЕТЕ СЕ !ДА ИЗЛЕЗЕМ НА ПРОТЕСТ ,ТИЯ СОФИЙСКИ ИЗРОДИ ИСКАТ ДА НИ ЗАТРИЯТ!

Шистовият газ – "минимални щети" или "отрова за Добруджа"
Автор: Anonymous да 2011-11-19 @ 22:42 EET

ами май някой от планината трябва да ни поведе,че нашите управници не им пука и са страхливи ,просто ги е страх за местата им.

 

Шистовият газ – "минимални щети" или "отрова за Добруджа"
Автор: Anonymous да 2011-12-10 @ 22:27 EET
Категорично съм против шистовия газ и съм готов да отстоявам ефективно позицията си...
Шистовият газ – "минимални щети" или "отрова за Добруджа"
Автор: Anonymous да 2011-12-10 @ 23:06 EET
Дори идеята за ТОВА е престъпна...Никой няма право да се разпорежда с живота и здравето на поколения Българи...Допускането на сондажите квалифицирам като едностранчиво некомпетентно и надменно решение взето без знанието на тези които ще понесат последствията от него...Казвам се Божидар Байчев и открито заявявам позицията си по темата.НЕ МОЖЕ или поне не би трябвало решения като това да се вземат без референдум,ние заслужаваме да бъдем изслушани като нормални граждани в цивилизована държава-или може би не ни смятат за такива?Чувствам дълбока обида нанесена ми от човек който собственоръчно съм избирал неколкократно да решава съдбата ми...Чувствам се ПОДВЕДЕН и ИЗЛЪГАН...Сега е момента г-н Борисов да докаже съпричасноста си към проблема на сънародниците си който сам им нанесе...Грешки се допускат ,но скорострелното им поправяне ще ни накара да ги забравим...Разчитаме на ЗДРАВ разум и конкретни действия за предотвратяване на непоправими последствия за региона.
Шистовият газ – "минимални щети" или "отрова за Добруджа"
Автор: Admin да 2011-12-11 @ 08:53 EET

Браво! Най-после коментар без анонимност. Все си има гледна точка, но казана с името си, това жече е гражданска позиция. Надяваме се на повече граждански позиции по въпроса за бъдещето на Добруджа, на нашето поколение, на децата и внуците ни!

Д. Дуков

 


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди