изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 10:54 EEST
ОТКРИХА ЦЕНТЪР ЗА ИКОНОМИЧЕСКО КООПЕРИРАНЕ    
НовиниЦентър за икономическо коопериране и новооборудвана заседателна зала бяха открити в Търговско-промишлената палата в Добрич в петък.


 Същия ден се състоя и заключителната конференция по проект "BU.RО.COOP" - "Търговските палати на България и Румъния за трансгранично сътрудничество". Проектът се финансира по Програмата за трансгранично сътрудничество България-Румъния 2007-2013 година. Домакини на събитието са палатите на Добрич и Констанца.
Основната цел на проекта бе да се създаде благоприятна среда за интегрирано, алтернативно, иновативно икономическо развитие в областите Добрич и Констанца, с пряк достъп до обширни маркетингови инструменти. Потребители на услугите на изградените центрове са малки и средни предприятия, големи фирми, експерти и консултанти, търговци и бизнесасоциации в пограничния район Добрич-Констанца, които се интересуват от интернационализация на бизнеса си чрез създаване на трансгранични партньорства.
На пресконференция  главният секретар на Търговско-промишлената палата в Добрич Герман Германов посочи, че очакванията са двата центъра за коопериране да са много полезни за целия трансграничен район. Над 20 години е съвместният опит на двете търговски палати – в Добрич и Констанца, в подкрепа на бизнеса от двете страни на границата. Партньорството е ориентирано към редица области, в които българските и румънски фирми могат да работят заедно. Такива са селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост, производството на мебели. Създадени са два клъстера за асоцииране на фирми в областта на селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост, и в областта на туризма. Очаква се да се създаде и трети - в областта на иновациите и новите технологии, каза Йон Жуганару – председател на Камарата за търговия, индустрия и навигация в Констанца.
„Надяваме се занапред такова сътрудничество  да се установи между фирми от различни области”, каза . Германов. И добави, че ще се стимулира съвместното производство, маркетинговите проучвания ще дадат възможност да се идентифицират проблемите и търсенето на фирмите.
Ръководителят на центъра BU.RO.COOP в Добрич Татяна Гичева обясни, че в рамките на едно от съвместните участия на панаири между румънска и българска фирма е постигната договореност за създаване на смесена фирма и в момента е в процес на документално оформяне. Освен това е изготвен план за действие на двата центъра. Ще  продължи обменът на информация за промени в законодателството, бази данни с интересите на фирми, ще се поддържа информация за панаири и изложения, която ще се актуализира на всеки шест месеца. Предвижда се да има поне две събития годишно. Ще се провежда проучване на интереса на фирмите от регион Добруджа, ще продължат и двустранните срещи.
 


Сходни връзки

ОТКРИХА ЦЕНТЪР ЗА ИКОНОМИЧЕСКО КООПЕРИРАНЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.43 секунди