изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:00 EEST
НОВИЯТ БЮДЖЕТ ЩЕ ОКАСТРИ РЕНТИТЕ    
НовиниНяма промяна в размера на договорените национални средства за държавни помощи и доплащания към европейското финансово подпомагане в секторите животновъдство, в това число говедовъдство, овцевъдство, козевъдство, индустриално свиневъдство и птицевъдство, както и за подпомагане на производителите на картофи, плодове и зеленчуци и тютюн.


Те остават в размера, в който са записани в подписаното Споразумение от браншовите организации и представители на изпълнителната власт на 14 септември 2011 г., съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Промяна, произтичаща от евентуално приемане на предложения за гласуване в парламента проектобюджет за 2012 г. ще настъпи по отношение на намаляване на общия размер за национални доплащания на хектар за кампания 2011. Размерът на националните доплащания в споразумението ще може да достигне 110 млн., вместо записаните в споразумението 340 млн. Това информира министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов вчера на среща с браншовите организации, подписали Споразумението за бюджетната рамка за земеделския сектор за 2012 г. Като цяло, размерът на общата сума, която ще влезе в сектор „Земеделие” ще бъде увеличен през 2012 г, спрямо 2011 г., подчерта министър Найденов, като от 1,066 млрд. ще достигне до 1,258 млрд. лева. Това се дължи на по-големия очакван трансфер на европейски средства за земеделието, уточни министърът. Същевременно той посочи, че е очаквал в случай, че сумата по Споразумението е изпълнена този размер да достигне още по-голям размер – 1,5 млрд. лева.
Браншовите организации, присъстващи на срещата изразиха своята единна позиция по отношение на бюджета за земеделие 2012 г., като подчертаха, че стоят зад Споразумението такова, каквото е подписано. Представителите на Националната асоциация на зърнопроизводителите подчертаха, че напълно приемат предложението да не се променят заложените финансови параметри на политиките във всички останали земеделски сектори. Те заявиха, че по отношение на зърнопроизводството, където най-силно ще рефлектира промяната, въпросът е принципен и е необходимо да има яснота и предвидимост в политиката в сектора.
Организациите на животновъдите и тези в секторите плодове и зеленчуци, картофопроизводство и тютюнопроизводство също от своя страна изразиха подкрепа за колегите си в зърнопроизводството. Те заявиха своята обща позиция, че преговорите и разговорите относно възможността да се спази подписаното преди месец Споразумение трябва да се търси по пътя на диалога.
Намаляването на парите за национални доплащания ще доведе и до силното редуциране на рентовите плащания с около 5 лв. на декар, каза Христо Цветанов, председател на УС на фонд „Земеделие“. Рентовите плащания са функция от директните плащания за единица площ и имаха своята социална роля, припомниха и зърнопроизводителите. За миналата година парите от рента на зърнопроизводителите са били в размер на 1 млрд. лева, каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов. В писмото до медиите и до премиера Бойко Борисов от вчера не е искана оставката на финансовия министър Симеон Дянков, уточни още в отговор на въпрос Христов. По думите му обаче отказът на Дянков от подписа му под финансовата рамка от септември, в която е заложен бюджет от 570 млн. лева, е „махленска проява“ и предизборен ход.
„Дали ще има протести, или не, това ще реши премиерът Борисов в зависимост от това каква рамка ще подпише. Ако тя е за 340 млн. лева – ще има, ако е за 570 млн.лв, за каквото настояваме – няма да има“, каза още Радослав Христов. Зърнопроизводителите и представителите на останалите браншове ще искат среща с премиера Борисов. Те настояват и за оставката на всички, сложили подписите си под финансовата рамка и отказали се след това от тях, стана ясно на срещата.
Стелиян Стоянов, председател на Aсоциацията на българските зърнопроизводители, зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите коментира вчера, че е изумен, че един министър се отказва от подписа си. По думите му – орязването на бюджета ще предизвика намаление на приходите към зърнопроизводителите, респективно - към собствениците на земя, по-малко средства за производство и ще намали производството на земеделска продукция. И да има, и да няма протести, ще се намали производството и ще подтисне всички сектори, посочи той.
 


Сходни връзки

НОВИЯТ БЮДЖЕТ ЩЕ ОКАСТРИ РЕНТИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди