изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:44 EEST
ДОБРУДЖАНЦИ СА НА 12 МЯСТО ПО ЗАПЛАТИ    
ИкономикаИма увеличение на възнагражденията в частния сектор и намаление – в обществения. Средната работна заплата в Добричка област през третото тримесечие на 2011 година е 551 лв., което е със 142 лв. по-малко от средната за страната, която е 693 лева, съобщиха от Националния статистически институт. В сравнение със същия период на 2010 г. в областта средната работна заплата се е увеличила с 4,3%.



Добрич е на 12 място по заплати в страната, а през първото тримесечие на тази година е бил на 15 място. Традиционно най-високи са заплатите на работещите в столицата и областите Враца, Стара Загора, и Варна. В Добричка област по-високи са възнагражденията в обществения сектор – средната работна заплата там е 616 лв. при 525 лв. средно възнаграждение в частния сектор. Спрямо предходното тримесечие се отчита увеличение на заплатите, което в частния сектор е 4,6%, докато в обществения сектор има намаление от 6%. Най- много пари получават заетите в икономически дейности “Производство и разпределение на електрическа и топлина енергия и на газообразни горива”, ”Финансови и застрахователни дейности”, “Държавно управление.
 В основните за региона браншове- “Селско стопанство” и “Туризъм” заплатите съответно са 671 лева и 558 лева. Най-ниски са възнагражденията в отрасъл “Административни и спомагателни дейности” - 402 лева.
През третото тримесечие на 2011 година  наетите лица в областта са 38 866. За същия период на миналата година има ръст на наетите със 7%. За месеците юли, август и септември на 2011 година най-много работещи са освободени в сектор „Строителство”. В сектор „Хотилиерство и ресторантьорство” броя на наетите през септември е намалял почти два пъти поради сезонния характер на дейността.
Данните са получени от тримесечното Наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, което има за цел да изследва текущото състояние и динамика на основни аспекти на пазара на труда.
 


Сходни връзки

ДОБРУДЖАНЦИ СА НА 12 МЯСТО ПО ЗАПЛАТИ | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ДОБРУДЖАНЦИ СА НА 12 МЯСТО ПО ЗАПЛАТИ
Автор: Anonymous да 2011-11-14 @ 10:36 EET
Не на 12 ,ами на 24 място е Добрич по заплати,но не всички разбира се.Частният сектор за какви СРЗ ми говорите?Минете и направете анкета в шивашки,обущарски и разни такива и вижте колко вземат МРЗ и някъде около 300-350 лева.Частника пари НЕ ДАВА.Това е.
ДОБРУДЖАНЦИ СА НА 12 МЯСТО ПО ЗАПЛАТИ
Автор: Anonymous да 2011-11-14 @ 10:47 EET
Аз съм на същото мнение-частника взема но не дава а 90% от гражданите на Добрич работят в частният сектор.Пък за анкета даже и да направят няма да им разрешът да я публикуват защото на някой хора няма да им хареса резултатът.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди