изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 01:01 EEST
70 ГОДИНИ ЧЕСТВА ЧИТАЛИЩЕТО В ЧЕСТИМЕНСКО    
Ред и сигурност70 години от създаването си чества през октомври народно читалище "Христо Ботев" в село Честименско, съобщиха от община Тервел. Юбилеят бе отбелязан със специална празнична програмата, представена от детския фолклорен танцов ансамбъл „Калинка Вълчева“ с главен ръководител Нели Динкова и танцово-певческата група при читалището в Тервел с ръководител Радка Адамова.

Председателят на НЧ "Христо Ботев" в Честименско Стоян Камбуров сподели с присъстващите богатата творческа история на съставите, работили през годините и изрази специални благодарности на хората, включвали се най-активно в читалищната самодейност. На тържеството присъстваха зам.-кметът на Тервел Стефка Костадинова, кметът на Честименско Айредин Реджеб, представители на читалищата от общината, представители на общинска администрация, жители и гости на селото. Юбилеят на читалището се осъществи с финансовата подкрепа на община Тервел и спомоществователи.

През 1941 г. по-будни и заможни хора от селото се събират и решават да основат народно читалище. Те му дават името на великия българин Христо Ботев – поет и революционер. За председател на читалището е избран Георги Далакмански, който провежда всички срещи в своя дом, а по-късно и в училището. Започва събирането на книги за прочит от населението и на средства за закупуването на нови книги.

В ранните години след войната активна дейност вършат учителите Марин Гешев, Димитър Балкански, Нейко Кръстев, Станка Колева и др. Те сформират театрална група, която представя „Балканджи Йово“, „Червената шапчица“ и др. Зали за изпълненията са големите класни стаи в училището или в кръчмата. Със средства, доброволно дарени от жителите на селото, са закупени два радиоапарата, които работят на акумулатор, защото по това време няма ток. Хората се събират и със затаен дъх слушат какво става в държавата и по света. В началото на 1960 г. работата на читалището се активизира. Сформира се фолклорна група за изпълнение на народни песни и обичаи. Дейността си възстановяват кукерският и коледарският състави с ръководител и участник Стоян Камбуров. Групите са участници във фестивалите на народното творчество в с. Дебрене, в Ген. Тошево.

Най-продължителна дейност води групата за изворен фолклор и обичаи под ръководството на читалищните секретари Еленка Георгиева и Дияна Георгиева, които участват в съборите в Тервел, Дебрене, Суворово, Лясковец, Алеково, Върбино. Като индивидуални изпълнители отличия взимат Пенка Василева, Иванка Жекова, Стоянка Балушева, Стефан Стаматов. На сцена са представяни обичаите „Есенна седянка“, „На чешмата за вода с кобилица в ръка“. На пролетен карнавал в с. Алеково групата прави възстановка на Селска сватба. За участие в 7 Републикански фестивал на художествената самодейност участниците във всички състави получават значка „Отличник“ и „Първенец“. НДТ

 


Сходни връзки

70 ГОДИНИ ЧЕСТВА ЧИТАЛИЩЕТО В ЧЕСТИМЕНСКО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди