изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 05:46 EEST
ЗА ДОБРА ВИК МРЕЖА У НАС СА НУЖНИ 4-5 МЛРД. ЛВ.    
ИкономикаЗагубите на вода в Добрич по мрежата са 80 на сто

В столицата вчера се проведе конференция, чиято тема бе "Намаляване загубите на вода във водоснабдителните системи", съобщиха информационните агенции "Фокус", "Актуално" и други. Във форума участие е взел и ресорният зам.-министър Димитър Симидчиев, който е заявил, че на страната са нужни 4-5 млрд. лв., за да може навсякъде водопреносната система да бъде приведена в добро състояние. Зам.-министър Симидчиев е подчертал, че трябва да се използват ефективно европейски фондове и да се търси публично-частно партньорство. Според статистиката в много от населените места в страната загубите на вода достигат до 80 %, средно в страната загубата на питейна течност по мрежата е 60 %. Пред медиите кметът на Добрич Детелина Николова преди време бе съобщила, че в града загубата на вода от водопреносната мрежа е 80 на сто. С цел намаляване на загубите и подобряване на услугата общината подготви проект за подмяна на голяма част от водопреносната мрежа на града, както и на част от канализацията. Очаква се решението на Европейската комисия.
Според експерти, основно загубите на вода се дължат на аварии, които са чести, заради старата и амортизирана инфраструктура. В хода на конференцията вчера е посочено, че европейският стандарт за брой аварии на километър е 0.5, като у нас той достига 1.09 броя аварии.
По данни на Международната асоциация на водите, за една година подмяната на водопроводната мрежа трябва да е около 1 – 1.5 %. В България обаче се подменят едва 0.1 на сто от тръбите.
Форумът, който вчера се проведе за четвърта поредна година, се счита за най-голямата проява по загуби на вода в Балканския регион. Участниците в него обсъдиха нови подходи за по-ефективно управление на ВиК системите, с цел именно намаляване загубите на вода.
 


Сходни връзки

ЗА ДОБРА ВИК МРЕЖА У НАС СА НУЖНИ 4-5 МЛРД. ЛВ. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди