изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:44 EEST
Сметната палата откри ”престъпно” изтриване на данни в отчета на МЗХ    
Земеделие

Сметната палата отказа заверка на годишния финансов одит за 2010 г. на Министерството на земеделието и храните, а още няколко ведомства са получили подписи с резерви, обяви на пресконференция председателят й проф. Валери Димитров. Сметната палата за пръв път представя информация от годишните одитни доклади на публичните институции, досега оповестяването на резултатите не беше задължително, съобщи БТА.



Най-голямото нарушение във финансите на земеделското министерство е липсата на информация и отчетност за хидромелиоративните съоръжения - поливната инфраструктура, която е публична държавна собственост. Според Димитров е имало "престъпно посегателство" и умишлено изтриване на цялата база данни при прехвърлянето на дейността от агенция в дирекция.
"Това означава, че отчетът на ведомството не е съставен вярно и честно. Тези активи са огромни по размери и стойност, а не са инвентаризирани и осчетоводени. Тази работа едва сега започва, министърът на земеделието пое ангажимент, че до средата на следващата година ще завърши този процес", отбеляза шефът на Сметната палата.

Той допълни, че след като изпрати оценката до финансовото министерство, Симеон Дянков има законовото право да запорира сметките на земеделското ведомство, съобщи Дарик радио. Тази възможност е записана в закона за държавния бюджет и съществува от години, но досега няма финансов министър, който се е възползвал от нея.

Министър Мирослав Найденов е разпоредил пълна инвентаризация на активите на закритата Изпълнителна агенция "Хидпромелиорации", като за целта ще се направи обществена поръчка за външен оценител, съобщиха по-късно днес от ведомството.
"Аз лично настоявах отчетът да не се заверява с резерви, както е правено в годините от 2006 г. насам, защото това не е редно, при положение, че има неясноти за активи на стойност десетки, а може би стотици милиони", цитиран е Найденов.

При закриването на агенцията ликвидационната комисия е установила липса на почти цялата счетоводна база данни, софтуер и хартиени носители за материалните активи на агенцията. Случаят е предаден на прокуратурата и по него е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Изчезналите данни са за язовири, сгради, хидромелиоративни системи и съоръжения, диги, корекции на реки и др. По груби сметки се очаква неосчетоводените активи да възлязат на 300 млн. лв. Въпреки липсата на счетоводни данни през 2010 г. министерството е завело 11 язовира за 182 млн. лв., т. г. още 3 язовира за 9 млн. лв. Не се знае колко струват още 8 язовира и много други съоръжения, уточняват от ведомството.

"Налага се да обявим конкурс за фирма, която да оцени 8 язовира, 27 дунавски диги, 75 отводнителни помпени станции и др. съоръжения", е заявил Найденов на Валери Димитров още в петък. Самият той е поставил на министерството срок от 6 месеца да поправи отчета си.

Шефът на Сметната палата съобщи още, че са одитирани общо 172 инситуции, сред които 94 общини, 36 държавни висши учебни заведения, а останалите са министерства и ведомства. Над 27% от заверените одити са с резерви. Всички министерства са получили заверка или с обръщане на внимание, или с резерви. С резерви са заверени одитите на Министерски съвет, МВР, министерствата на отбраната, на труда и социалните грижи, на транспорта,  на околната среда и водите и на спорта, както и на Националната разузнавателна служба и НСО.

"Основните ни забележки са, че не са отразявани всички активи, не е извършвана изобщо или е извършвана частична инвентаризация. Не са начислявани вземания от концесии. Не са осчетоводени просрочени вземания. Активите са оценявани по занижени стойности. Не са начислени задължения към доставчици. Не са осчетоводени банкови гаранции", коментира Димитров. Това, по думите му, повишава рязко риска от разпиляване и престъпно посегателство спрямо държавното имущество.

Той уточни, че при отчета на Министерски съвет има резерви заради осчетоводяване на голям брой активи, най-вече от земеделски земи и гори. В МВР пък не е извършена пълна инвентаризация на активи и пасиви, предаде  "Фокус".
"Занапред ще се извършва и текущ контрол - на всеки три месеца одиторски екипи ще проверяват финансите на публичните предприятия.  http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Сметната палата откри ”престъпно” изтриване на данни в отчета на МЗХ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди