изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 09:27 EEST
СЛЕД ИЗБОРИТЕ: Еколози: „Министри - лобисти, спрете фракинга на шисти”    
Екология   Стотина природозащитници се събраха пред Министерския съвет с настояване да се забранят проучването и добивът на шистов газ в България. Протестиращите скандират „Не на шистовия газ”, „Парламентаристи, забранете фракинга на шисти”, „Министри - лобисти, спрете фракинга на шисти” и носят плакати „Защо подписа, Бойко, на инат?” и „Не ни ГАЗете водата”, предаде "Фокус".

След като в края на септември премиерът Бойко Борисов се ядоса на протестиращи срещу шистовия газ в Добрич и заяви, че ако продължават да го дразнят, ще подпише на инат, се отметна и поиска информация как в Европа се добива шистов газ.

Протестиращите еколози и граждани казаха на протеста, че има камион с радиоактивни вещества, който днес е преминал границата с Румъния и вероятно е предназначен за село Рогозина, където има сонда.

"Искаме незабавно мораториум срещу тази технология – хидравлично разбиване. Искаме прекратяване на договорите за проучване и за добив. И най-важното – законова забрана за тази технология", обясни пред БНР Ангел Славчев, които е от организаторите на протеста.
По думите му българското законодателство е прекалено остаряло и разглежда добива на газ и на нефт като едно цяло - никъде не е включена думичката „шистов газ”, както и технология за добиване.

"Шистовият газ също е природен газ. Той се намира по-дълбоко в едни скални образувания, но начинът му на извличане е пагубен за природата", обясни Славчев.

"Единственото чисто нещо, което ни остана е природата ни. Цяла Добруджа, цялото ни Северно Черноморие и цялото ни Лудогорие пие, мие се, полива от тази вода, която е под опасност", каза и протестиращата Мариана Христова.

Екоактивисти отдавна протестират срещу добива на шистов газ у нас. "ЕК трябва да бъде сезирана, че правителството дава разрешение на „Шеврон” за проучвания за шистов газ край Нови Пазар без предварителна екологична оценка (ОВОС).

Междувременно министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков каза пред bTV, че ще има проучвания за шистовия газ веднага след като "Шеврон" представи работната си програма, както и след екологичната оценка и оценката за водните ресурси.
"След тези оценки ще може да се започне с проучванията. Никоя компания не е луда да инвестира в производството на нещо, което не може да продава, така че добивът в България ще е на конкурентна цена", каза той.

По думите му, тиражираната история с горящата вода от чешмите като дозателство за вредата от сондирането, е от "филм, който е доказан фалшификат" (филмът Gasland - б.р.)
"Сцената във филма е доказано, че се дължи на нелегален воден сондаж през въглищни пластове. Това няма нищо общо с добив на шистов газ", обясни Трайков.

"Нямам противоречие с протестиращите, защото те искат да сме сигурни, че това, което правим е безопасно, това е гарантирано в процедурите по издаване на разрешение. Когато се крещи, когато няма диалог, е трудно да се чуе разумният глас", категоричен бе Трайков.

България е поискала от ЕК разширено тълкуване на европейското право, така че в нашия закон да се заложи и изискване за ОВОС, за да се разреши проучване за шистов газ, каза преди дни на форум за шистовия газ министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

http://dnes.dir.bg

ВСИЧКО ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ

 


Сходни връзки

СЛЕД ИЗБОРИТЕ: Еколози: „Министри - лобисти, спрете фракинга на шисти” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди