изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 23:16 EEST
Упражляващите вдигат от 2012 г. с 1 г. пенсионната възраст, след 3 г. - с 4 месеца    
Политика

От 136,08 лв. на 145 лв. ще се увеличи минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 януари 2012 г., паралелно с вдигането на пенсионната възраст с една година за мъже и за жени. Това ще стане с изменение между първо и второ четене в бюджета за Държавното обществено осигуряване, съобщи в парламента пред журналисти зам.-министърът на финансите Владислав Горанов.  Новината бе предизвестена вчера.



Графикът от 2021 г. за вдигане на пенсионната възраст ще бъде изместен до началото на 2015 г., т.е. следващото ново увеличение на възрастта за пенсиониране ще бъде от началото на 2015 г. – с четири месеца, съобщи още зам.-министърът.

Предложението е на Министерство на финансите.
"Увеличението беше планирано за 2021 г. и беше обсъждано със социалните партньори през миналата година, но развитието на икономиката и на дефицита показва, че е много плаха реформата и са необходими доста по-решителни и сериозни стъпки", каза Горанов.
"Ние имаме много ниска осигурителна вноска – една от най-ниските в Европа, имаме много лоша демографска картина, дефицитът в ДОО е над 4,5 млрд. лв. – това, което републиканският бюджет финансира",  изтъкна зам.-министърът. Той обаче уточни, не се предвижда увеличаване на максималния осигурителен доход.

Промяната с увеличаване на възрастта за пенсиониране от 1 януари ще засегне около 15 хиляди души, показват разчетите на ведомството на Дянков.
"Ефективно увеличението с една година от следващата година би засегнало само около 15-20% от пенсионерите, които би трябвало да се пенсионират. Т.е. много хора след пенсионна възраст отиват на работа, въпреки че са навършили и отминали възрастта за пенсиониране, но не са реализирали правата си. В този смисъл – това увеличение доста хора не ги засяга", коментира Горанов.

По думите му, с вдигане на възрастта за пенсиониране, няма да се спестят разходи в бюджета на Държавното обществено осигуряване, защото целият ефект щял да отиде за вдигане на минималната пенсия от 136 лв. на 145 лв., което ще струва около 6 милиона лева на месец. Така обаче на една трета от възрастните хора ще се вдигне пенсията, обясни Горанов.

Според разчетите на финансовото министерство около 30 милиона лева годишно ще бъдат спестени разходи от увеличението на пенсионната възраст, а в прихода се очаква около 21 милиона лева и общо тези средства ще отидат за увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст.

В момента жените се пенсионират на 60 г. а мъжете - на 63 г. и едва от 2021-а годините за пенсиониране трябваше постепенно да се увеличават, докато жените стигнат 63 г., а мъжете - 65 г. От догодина е заложено увеличаване само на осигурителния стаж с 4 месеца на година.

Депутатът от Коалиция за България Емилия Масларова критикува решението за вдигане на пенсионната възраст и оставането без промяна на максималния осигурителен праг.
"Може да увеличаваме минималните осигурителни прагове на работещите хора, а не може да пипаме максималния осигурителен доход. За мен това решение е доста прибързано и ми се струва, че ще има много сериозни последствия за в бъдеще", изтъкна тя.
„Нека да бъдем достатъчно честни – българите не получават толкова дълго време пенсия, колкото получават хората от страните-членки на ЕС, защото живеем с няколко години по-малко от тях. Над 5 години са за жените, над 7 години са за мъжете, според официални данни на Евростат. Много добре знаем колко живеем, как живеем, при какъв стандарт на живот живеем. Най-важното за икономиката на една държава е стандартът. Не знам какво е казал зам.-министър Горанов – казвам какво аз знам и какво съм проследила - смятам, че това решение би било трудно да бъде аргументирано. Никакви икономии не са това – това е просто извиване на ръце, показване на мускули и сриване на доверието в пенсионната система”, смята Емилия Масларова. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Упражляващите вдигат от 2012 г. с 1 г. пенсионната възраст, след 3 г. - с 4 месеца | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Упражляващите вдигат от 2012 г. с 1 г. пенсионната възраст, след 3 г. - с 4 месеца
Автор: Anonymous да 2011-11-17 @ 07:57 EET

Всички частни фирми изхранват държавата, която и трупа милиарди дългове


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди