изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 21:03 EEST
МЕЖДИНЕН ДОКЛАД ОТЧЕТЕ ПЛЮСОВЕ И МИНУСИ В СОЦИАЛНАТА СФЕРА    
НовиниНа работно заседание свикано от зам.-областния управител д-р Катя Ганова, в което участваха представители на общините, дирекциите за социално подпомагане и неправителствени организации бе направена междинна оценка на изпълнението на стратегията за социални услуги на територията на област Добрич.

Изпълняващият длъжността директор на регионалната дирекция "Социално подпомагане" Веселин Гочев и зам.-областният управител д-р Катя Ганова представиха пред присъстващите резултатите от извършения мониторинг във всички социални домове на територията на областта, както и на предоставяните социални услуги от общините. Групата направила изненадващи посещения е констатирала както положителни, така и отрицателни факти при проверките. Като положителни бяха отчетени направените ремонти на сгради, където се предоставят социални услуги, преминати обучения на персонали с цел подобряване качеството на услугите. Сред отрациталените констатации бе посочен факт, че при посещението на Домашния социален патронаж в Тервел звеното за мониторинг не е успяло да установи работното време на персонала му. В дома за деца с умствена изостаналост в село Крушари, където в момента има настанени общо 95 деца и хора над 18 г., комисията е констатирала, че не са положени усилия в посока реорганизиране на обстановката с цел доближаването й до близка на семейната среда. "В две от проверените стаи, постелъчното бельо беше набрано и три от децата лежаха на дюшеците. Едното дете беше с паднало чорапче и студени крайници. Дежурният персонал от етаж 1 не беше ангажиран с обгрижването на децата - беше събран в стаята за почивка" - се посочва в междинния доклад. По данни на мониторинговото звено липсва достатъчна мотивация от страна на персонала полагащ грижи за настанените деца/лица. В дома за възрастни хора в село Добрин комисията е открила при посещението си заключен с канитар фризер и лоша хигиена в столовата на дома. И в Крушари проверяващите не са открили никого от персонала на домашния социален патронаж. Сред другите отрицателни явления, които бяха посочени е и факта, че в център за обществена подкрепа в Добрич в деня на мониторинга е имало само едно дете записано за консултация. В тази връзка д-р Ганова заяви: "Не искаме кухи социални услуги на територията на Добрич". Тя обърна внимание на представителите на община Каварна, че административната сграда на дома за хора с умствена изостаналост "Св. Пантелеймон" е опасна и трябва да бъде ремонтирана. В хода на представянето на междинния доклад бе отчетен и факта, че освен София Добрич е единствената област, която има разкрити и работещи обществени трапезарии на територията на всичките си 8 общини. Средствата за тях се отпускат от социалното министерство. В доклада впечатление прави, че в дома за хора с деменция в Опанец има настанени 50 души, колкото е и капацитетът му, но има списък с чакащи за настаняване 68 души. Над капицатета от 30 души са и ползвателите на услугите на Дневния център за хора с психични увреждания в Добрич - 34 души. Обсъдена бе и работата по проект "Детство за всички", където бе отчетено, че в кратки срокове ще бъде извършена оценката на родителския капацитет. Бяха дискутирани и предвидените за следващата година социални услуги, които ще бъдат въведени в отделните общини в областта.
 


Сходни връзки

МЕЖДИНЕН ДОКЛАД ОТЧЕТЕ ПЛЮСОВЕ И МИНУСИ В СОЦИАЛНАТА СФЕРА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди