изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:02 EEST
ВНЕСОХА РАДИОАКТИВНИ ВЕЩЕСТВА В ДОБРУДЖА    
Екология Камион с унгарска регистрация внесе вчера в България през ГКПП Кардам два контейнера с радиоактивни материали, алармира Атанас Атанасов, арендатор в Генерал Тошево и бивш кмет на добруджанската община. Камионът е влязъл на българска територия в 10 часа и е с разрешително от Агенцията по ядрено регулиране за срок от 24 часа. “Ние смятаме, че радиоактивните материали са предназначени за находището на газ край генералтошевското село Рогозина, където има изграден сондаж и се правят проучвания.

 Въпреки уверенията на министри и на областния управител на Добрич, че става въпрос за конвенционален газ, ние подозираме, че се прави проучване за шистов газ заради наличието на радиоактивни материали”, каза още Атанасов. Технологията за  вадене на шистов газ е следната. В сондажа се вкарва огромно количество вода и много химични елементи – радиоактивни и канцерогенни, които да разбият жълтата кал, и ако има шистов газ, той да излезе на повърхността. Водата се изнасят в специални басейни, за да се неутрализира. В сондата край Рогозина има вече изградени басейни. Даденото разрешение е за дълбочина на проучванията до 5 300 метра. “Обясниха ни, че в контейнерите има два химични елемента, които ние не знаем какви са, и че те ще се използват в сондажа за 10-12 часа, след което ще се върнат на производителя в Унгария. Нашите страхове са, че радиоактивните материали ще останат в сондажа и ще замърсят водата ни”, алармира Атанасов и настоява за отговор от кмета на Генерал Тошево и от областния управител на Добрич.
В същото време вчера следобед, в Областна администрация  - Варна започна среща за шистовия газ между областните управители на Варна, Добрич, Шумен, Разград и Силистра.

ВСИЧКО ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ

 


Сходни връзки

ВНЕСОХА РАДИОАКТИВНИ ВЕЩЕСТВА В ДОБРУДЖА | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ВНЕСОХА РАДИОАКТИВНИ ВЕЩЕСТВА В ДОБРУДЖА
Автор: Anonymous да 2011-11-18 @ 14:20 EET
ЕЙ, ДОБРИЧЛИИ, ДОБРУДЖАНЦИ, ТОШЕВЦИ И ВСИЧКИ,КОИТО ДИШАТЕ В ТОЗИ РАЙОН, НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ ДА ПОКАЖЕТЕ, ЧЕ СТЕ ЖИВИ! СЕГА Е МОМЕНТЪТ ДА СЕ ОБЕДИНИМ,  А НЕ  АКО ТРЯБВА ДА ПЛЮЕМ НЯКОЙ!
ВНЕСОХА РАДИОАКТИВНИ ВЕЩЕСТВА В ДОБРУДЖА
Автор: Anonymous да 2011-11-18 @ 16:24 EET
прос народ  бедна държава...или глупави сламари ...незнам дали някои на има за хора тук в добружа или на имат само като рая и да бачкаме за някои ХОРА

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди