изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 14:04 EEST
В Москва замислят Евразийски съюз с България    
По света

Освен бившите съветски републики, Руската федерация трябва да привлече в бъдещия Евразийски съюз редица други държави, сред които и България, смятат участници в кръгла маса, организирана вчера от управляващата партия "Единна Русия". Според фракцията на "Единна Русия" в Държавната дума, която е инициатор на срещата, "руската държава може да устои и да се сбъдне само като център на влияние" в този съюз, пише "Комерсант", цитиран от БТА.



Руските медии припомнят, че създаването на нова общност в постсъветското пространство бе предложена от премиера Владимир Путин.
Статия на Путин за Евразийския съюз бе поместена в "Известия" през октомври, скоро след като държавният глава Дмитрий Медведев предложи "Единна Русия" да подкрепи Путин в надпреварата за президентския пост на изборите през март 2012 г.

Новият съюз ще бъде "голяма страна", продължител на "идеята на Владимир Путин за единно икономическо пространство", което ще обедини от 1 януари Русия, Беларус и Казахстан, заявил на форума руският политолог Дмитрий Орлов. "Целите на модернизацията" обаче изискват според него Русия да се обедини не само с бившите съветски републики - днес членки на ОНД, но и с държави, "лоялни към руските икономически интереси: Финландия, Унгария, Чехия, Монголия, Виетнам, България, Куба и Венецуела".

От "Единна Русия" засега не са проучвали дали тези страни са готови да влязат в Евразийския съюз.

Налице са "инструменти и исторически аргументи", за да бъде осъществен "големият проект" за Евразийски съюз, който може да обедини към 250 милиона души, посочил председателят на Държавната дума Борис Гризлов.
Сред аргументите според него е "общата история на страните" от постсъветското пространство, а сред инструментите - руският като "език за междунационално общуване" и "кооперирането в икономиката".
Той изтъкна, че не става дума за "единна държава", а за "съюз на суверенни държави".

Евразийският съюз трябва "да събере не толкова земите, колкото народите и гражданите в единно държавно тяло", смята посланикът на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин.
Той предложил създаването на славянски батальон в руската армия, който да включва българи, сърби и представители на други славянски народи, съобщава на сайта си вестник "Новие известия", като се позовава на агенция Интерфакс.
Рогозин взел идеята от френския Чуждестранен легион.

Предложил Москва "по-внимателно да разгледа" молбата на "20-те хиляди косовски сърби, пожелали да получат руско гражданство".
"Очевидно Рогозин не е разбрал или по-скоро не е искал да разбере посланието на косовските сърби. Те не искат да заминат за Русия, а искат Русия да дойде в Косово и да ги защити", коментира междувременно проф. Предраг Симич, предаде БГНЕС.

Дипломатът припомнил и своята идея руският да се нареди сред официалните езици на ЕС. За целта трябва да бъдат събрани един милион подписи поне в 7 държави от Евросъюза, посочва "Комерсант".

"В обозримо бъдеще" Европейският съюз няма да отвори врати за Русия, а тя самата не би пожелала членство в НАТО. При все това "светът ще се развива в рамките на интеграционни групи" и бъдещият Евразийски съюз се очертава като нещо "естествено за Русия", заявил Алексей Пушков, телевизионен водещ и общественик.

Участниците в кръглата маса не разработили конкретни мерки за формиране на новата общност.
Максат Кунакунов, съветник на председателя на киргизстанския парламент, обобщил: "Съюз ще има независимо дали го искаме или не".
Той цитирал Владимир Путин: "Който не съжалява за СССР, няма сърце, който мечтае да върне СССР, няма глава".
И добавил от свое име: "А който се съмнява, че ще създадем нов съюз - той е просто глупак".  http://dnes.dir.bg

Москва (Кремъл) Сред крепостните стени на Кремъл

Щом се поокопитите след осъзнаването, че действително сте тук, сред укрепените стени на Кремъл, тръгнете към Оръжейната палата за зашеметяващо ударно препускане през начина на живот на богатите и знаменити царе.

Тук се съхраняват повече от 4000 предмета от ХІІ в. до 1917 г. За щастие някои от най-интересните и представителни експонати са изложени първи (в зала 2), така че ще може да ги видите, докато все още сетивата ви не са претоварени.

Тук има една смайваща колекция от десет яйца на Фаберже, сложни минисветове, поръчани като подаръци от царете на гениалния бижутер Петер Карл Фаберже, който става придворен златар през 1885 г. Главният експонат тук е едно изящно сребърно яйце, гравирано с картата на Транссибирската железопътна линия.

Задължителната „изненада“ вътре бил действащ модел на влак с кристални прозорци и миниатюрен червен рубин за фар на локомотива. Трябва да си купите отделен билет, за да видите умопомрачителните царски корони на династията Романови в лошо обозначения Елмазен фонд (Алмазный фонд).

Липсват писмени обяснения, но няма да ви отнеме много време да се ориентирате към скиптъра на Екатерина Велика – увенчан от диаманта „Орлов“, подарък от нейния любовник граф Орлов – и инкрустираната с диаманти корона. Непременно вижте диаманта „Шах“, подарен на цар Николай І от шаха на Иран.

Никакви снимки или пътеводители не могат да ви подготвят за усещането да стоите в центъра на огромния, величествен Червен площад. На руски красная (червена) е тясно свързан с красивая (красива), но дълги години наред Червеният площад е бил свързван с комунизма и съветските военни паради с танкове и ракети, които редовно се провеждат тук.

Той е ограден на запад от Кремъл, в чиято сянка е мавзолеят на Ленин, в който лежи балсамираното след смъртта му през 1924 г. тяло.

В далечния край на площада се извисяват многоцветните шпилове и луковични кубета на катедралата „Св. Василий Блажени“, един от отличителните знаци на Москва, изградена по заповед на Иван Грозни в средата на ХVІ в.

Срещу Кремъл има огромна сграда от стомана и стъкло, която напомня големите стари железопътни гари на Лондон или Париж; това е ГУМ, съкращение на Государственный универсальный магазин (Държавен универсален магазин). От годините на перестройката насам е любопитно да се види как разюздан капитализъм и бързо размножаване на лъскави нови магазини, претъпка ни със западни стоки, се съчетава със западащи и все по-намаляващи лошо снабдени старовремски руски магазини.

http://www.nasamnatam.com

 


Сходни връзки

В Москва замислят Евразийски съюз с България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди